Social 16 August 2018 15:20
Maiorul Laurentiu Cazan, care a coordonat actiunea jandarmilor la protestul din 10 august din Piata Victoriei, a afirmat joi ca gazele iritant-lacrimogene folosite in timpul mitingului sunt avizate si neletale, fiind folosite pentru indepartarea persoanelor turbulente.

"Nu vreau sa crestem mai mult nivelul de tensiune. (...) Acele mijloace sunt neletale. Gazele acelea iritant-lacrimogene sunt avizate, sunt autorizate, sunt cumparate de la producatori autorizati, legal. (...) S-a actionat punctual (...) impotriva celor care veneau si atacau dispozitivul nostru. Rolul nostru acolo a fost de a indeparta persoanele turbulente, de a le face sa paraseasca zona", a declarat, joi, la TVR 1, Cazan, comandant al actiunii din Piata Victoriei.

El a precizat ca astfel de mijloace sunt folosite de aproape toate fortele de ordine UE.

"S-au folosit mijloacele din dotarea Jandarmeriei. (...) Aceste mijloace sunt omologate, sunt verificate, sunt folosite de (...) aproape toate fortele din Uniunea Europeana. (...) Sunt mijloace si (...) munitie neletala, (...) este in dotarea noastra, avem dreptul sa o folosim si (...) este achizitionata in baza unor anumite criterii, cerinte de la firme specializate si nu au niciun fel de risc impotriva populatiei. Noi le folosim si pe timpul actiunilor noastre de pregatire, aproape in permanenta, nu am avut niciun fel de problema", a sustinut Cazan.

Fortele de ordine nu au avut intentia de a face rau populatiei

"Va asigur ca nu am folosit toata munitia cum se vehicula (...) si nu a fost intentia noastra de a face rau populatiei. (...) Jandarmii sunt si ei oameni. Noi nu mergem in misiune ca sa facem rau oamenilor, noi mergem in misiune cu un anumit scop. Rolul nostru acolo a fost, pe de o parte, sa aparam institutia fundamentala a statului, respectiv Palatul Guvernului, Palatul Victoria (...), sa nu permitem celor care au provocat, care au indemnat, pana la urma, la acte de violenta sa intre in acel obiectiv si, pe de alta parte, sa luam masurile necesare pentru restabilirea ordinii publice. (...) Jandarmeria, in Romania, este singura institutie abilitata de lege sa restabileasca ordinea publica, celelalte forte vin in sprijin", a adaugat Laurentiu Cazan.

Intrebat ce gaze lacrimogene au fost folosite la protestul din 10 august, el a precizat ca de tipul CS, scrie Agerpres.

Laurentiu Cazan a spus ca "observa cu uimire" ca au fost uitate amenintarile si planurile facute pe retelele de socializare inainte de desfasurarea acestui protest.

"Observ cu uimire acum ca sunt uitate, pe de o parte, acele amenintari, acele planuri facute pe retelele de socializare, anterior desfasurarii acestui miting de protest, pe ore, pe momente, pe minute, cum sa atacam jandarmii, cum sa-i ultragiem, cum sa intram in cladirea Guvernului. N-as vrea sa ne intoarcem la evenimentele care au fost petrecute la inceputul anilor '90", a mentionat Cazan.
Intrebat cum comenteaza faptul ca unele persoane care au protestat pasnic au comparat ceea ce s-a intamplat la acest miting cu "o mineriada", Cazan a raspuns: "Consider ca nu putem vorbi de asa ceva, nu a fost nici pe departe o mineriada".
Citeste si:
Peste 10.000 de angajați din domeniul sănătății protestează în...
Peste 10.000 de angajați din...

El a amintit ca organizarea acestui protest nu a fost asumata de nicio persoana, fiind realizata prin intermediul mediului online.

"Nu am avut de-a face cu un organizator. In primul rand, organizatorul are niste obligatii. De fiecare data, cand am avut un organizator, am avut o sedinta eu, personal, de cooperare cu ei, unde am participat toate fortele. (Organizatorul - n.r.) semnala grupurile (...) turbulente, persoanele violente, ne spuneau care sunt, ni le identificau. De data asta n-a fost asa ceva, n-am avut un organizator. (...) Mai mult decat atat, (organizatorul - n.r.) era obligat sa aiba inclusiv un program de desfasurare a acestui eveniment. (...) Chiar daca foarte multe organizatii, foarte multe ONG-uri sa spun asa sau alte structuri, si-au asumat initial acest miting de protest, ulterior lucrurile n-au mai stat asa", a mai afirmat Cazan.

Citeste si:
Abramovici, intoxicat de la o grenadă cu gaze care a explodat lângă el
Abramovici, intoxicat de la o...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.