Social 3 August 2018 10:39
Romanii nu vor ramane fara porci din cauza virusului pestei porcine africane, pentru ca suntem in stare sa producem urgent si sa inlocuim aceste pierderi, a anuntat ministrul Agriculturii, Petre Daea.

"Le spun tuturor cetatenilor din Romania ca suntem in stare sa producem urgent pentru a inlocui pierderile acestea dupa ce trece acest foc si reusim sa dezinfectam zona si sa o punem sub control. O putem face cu munca, cu atentie, cu multa grija si fara aceasta incrancenare intre noi, cu mult calm si cu foarte multa daruire. Eu fac exact tot ce trebuie din punct de vedere al atributiilor pe care le am si le spun oamenilor liniste, ordine, sa curatam zona respectiva si refacem imediat efectivele de porcine la fiecare gospodarie in parte. Nu putem sa-i lasam pe romani fara porci si nici nu-i vom lasa, iar in aceasta perioada ii despagubim", a sustinut, joi seara, Petre Daea, intr-o interventie telefonica la Realitatea TV, potrivit Agerpres.

El a subliniat ca suma de bani pe care o vor primi oamenii afectati de uciderea porcilor este calculata in functie de pretul pietei, prin inmultirea greutatii cu 6,12 lei pe kilogram, ajungand astfel la 6 milioane - 8 milioane de lei pe fiecare animal, in functie de greutate. "Fiecare gospodarie va fi despagubita in functie de situatia concreta si de documentele care se intocmesc pe fiecare caz in parte", a dat asigurari ministrul Agriculturii.

Intrebat daca Romania risca in sase luni sa ramana fara porci, dupa cum au anuntat asociatiile de profil, Daea a raspuns: "Eu nu cred ca trebuie propulsat un asemenea semnal apocaliptic, atunci inseamna ca punem mainile pe piept si nu mai facem nimic".

"Trebuie sa punem in aplicare planul care s-a aprobat si a fost lansat in fiecare judet, catre fiecare prefect, sa linistim populatia ca pierderile vor fi recuperate prin subventiile pe care le dam pe fiecare porc. In momentul in care lichidam aceste zone venim si cu purcei pentru cetateni. (...) mai sunt si oameni care nu inteleg si pleaca cu halca de carne. Noi le spunem in fiecare zi cu specialistii din judete ce trebuie sa faca, in asa fel incat sa stopam acest mare necaz pentru tara, este un virus care nu are tratament. (...) Doamna prim-ministru a convocat acest comitet de combaterea bolilor care aduna toate varfurile institutiilor centrale ale statului si am facut acest program national, l-am transmis prefectilor, care au obligatia sa comunice prin mass media locala si centrala si prin toate mijloacele, pe la biserici, pe la scoli. Exista solidaritate guvernamentala si actiune comuna(...), dar daca populatia nu reuseste sa inteleaga ramanem ca orbul in pustiu", a explicat Petre Daea.

Citeste si:
Fermierii au ajuns la o înțelegere cu ministrul Agriculturii....
Fermierii au ajuns la o...

In opinia ministrului, singura solutie pentru eradicarea bolii este respectarea de catre toti a regulii sanitar-veterinare, "de la ministru pana la omul de rand". "De aceea la aceasta data lucram cu aproape 20.000 de oameni in teritoriu, cu organe ale politiei, Armata, Jandarmeria, medici veterinari, ingineri, prefecti, primari, viceprimari, oameni care merg in teritoriu. (...) Un asemenea virus care nu are vaccin, nu are tratament, ii sperie pe oameni, dar trebuie sa ne sperie si pe noi? Sa fugim din fata virusului? Nu. Si actionam in consecinta, oamenii respectivi sunt in contact cu reprezentantii institutiilor statului, cu armata care s-a dus sa dea o mana de ajutor pentru ca la lichidarea unui focar iti trebuie 45 de oameni. Regula pentru mine, ca om, ca cetatean, ca ministru al agriculturii, este sa respectam ceea ce am stabilit in totalitate, de sus, pana jos, de la ministru, la omul de rand, sa facem front comun pentru a opri acest virus in Romania. Si eu zic ca putem sa il izolam", a adaugat seful MADR.

Citeste si:
Focar de pestă porcină în România! 80 de suine au fost sacrificate
Focar de pestă porcină în...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.