Social 25 Iunie 2018 01:19 de Clara Vacaru
Operatia de apendicita este cea mai frecventa urgenta chirurgicala pentru persoanele cu varste cuprinse intre 10 si 30 de ani, aproximativ 7% din populatie trecand printr-o astfel de interventie. Ratele de operatie a glaucomului sunt de asemenea ridicate, iar lista interventiilor chirurgicale comune include si alte afectiuni, precum calculii biliari, hernia de disc sau ruptura de menisc.

Conform unui studiu american, o persoana are parte in medie de aproximativ 9 interventii chirurgicale pe parcursul vietii. Tocmai pentru ca incidenta acestora este atat de mare, este important sa stii cum sa te pregatesti pentru o astfel de procedura.

Pentru ca cele mai numeroase operatii sunt, de regula, programate, vei avea suficient timp la dispozitie pentru a te pregati atat emotional, cat si fizic. Iata 5 lucruri pe care trebuie sa faci inainte de a intra in blocul operator:

1. Informeaza-te si informeaza

Cauta informatii despre experienta medicilor si a anestezistului care vor realiza interventia, dar si despre eventualele riscuri pe care le implica aceasta. Cere mai multe detalii despre eventualele complicatii si discuta cu specialistul despre predispozitia ta la acestea. La randul tau, le vei oferi medicilor informatii cu privire la istoricul tau medical, eventualele sensibilitati si administrarea de antibiotice, medicamente sau suplimente alimentare.

2. Lasa-te de fumat

Daca asteptai un imbold pentru a renunta la acest obicei nesanatos, trebuie sa stii ca acesta poate creste riscul aparitiei unor complicatii postoperatorii. Daca renunti la fumat cu cel putin doua saptamani inainte de interventia chirurgicala, recuperarea va fi mult mai usoara, iar riscul infectiilor se va diminua considerabil.

3. Renunta la alcool

Consumul de alcool, indiferent de cantitati, poate interfera cu substantele anestezice in moduri periculoase. Efectele pot varia de la afectiuni ale ficatului la hemoragii. De aceea, este indicat ca in luna premergatoare interventiei chirurgicale sa nu consumi deloc alcool, pentru a reduce riscurile postoperatorii.

4. Mananca sanatos si moderat

Problemele de greutate pot creste riscurile de complicatii postoperatorii. Cu toate astea, curele de slabire nu sunt indicate inainte de operatie, pentru ca privarea de anumite alimente sau deficitul caloric pot avea efecte nocive asupra sanatatii. In schimb, un regim alimentar echilibrat si sanatos te poate ajuta atat sa scazi in greutate, cat si sa te recuperezi mai bine si mai rapid dupa operatie.

Citeste si:
Cum reușește Ilinca Vandici să aibă un ten fără riduri....
Cum reușește Ilinca Vandici...

5. Respecta indicatiile medicilor cu privire la restrictiile anterioare operatiei

In functie de tipul operatiei si de anestezicul folosit, anestezistul iti va interzice sa mananci sau sa bei apa inainte de interventie cu 2, 4 sau chiar 6 ore. Aceste restrictii au legatura cu posibilele efecte secundare ale anesteziei, care pot varia de la varsaturi la suprasolicitarea anumitor organe. Lichidele si substantele nutritive vor fi administrate in acest interval prin perfuzii, limitandu-se astfel riscurile aparitiei efectelor secundare.

Consulta-te cu medicul tau atunci cand programezi interventia si cere-i mai multe informatii privind regimul alimentar adecvat si eventualele schimbari pe care trebuie sa le faci in stilul tau de viata. Astfel, recuperarea va fi mult mai usoara, iar riscurile unor complicatii vor fi minime.

Citeste si:
Tutunul încălzit și rezoluțiile de la început de an
Tutunul încălzit și...

Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.