Social 19 Iunie 2018 15:13 de Clara Vacaru
Se stie despre romani ca le place sa repare, sa improvizeze si sa realizeze numeroase lucruri pe langa casa. Te regasesti in acesta scurta descriere? Atunci ai o calitate ce nu este deloc de neglijat. Urmatorul pas este un mic atelier si echipamentul necesar. Astfel, fie ca te numeri printre cei cu spirit intreprinzator, sau vrei sa fii pregatit in caz de nevoie, afla din cele ce urmeaza cateva lucruri esentiale despre sculele si uneltele pe care ar trebui sa le ai in gospodarie.

Scule electrice

Contrar multor opinii, nu trebuie sa fii profesionist pentru a utiliza scule electrice. Se intampla adesea ca anumite lucruri sa se strice si sa aiba nevoie de reparatii. Sau poate ai o anumita pasiune si vrei sa o pui in aplicare prin realizarea unor mici proiecte in gospodarie. Indiferent de situatie, ai putea avea nevoie de urmatoarele: un fierastrau electric, o bormasina sau un polizor unghiular.

Drujba este deosebit de utila in cazul gospodariilor care au curte. Aceasta poate fi folosita pentru taierea lemnelor de foc, la actiunile de toaletare a pomilor fructiferi, la realizarea unor elemente decorative, pentru diferite proiecte in care materialul folosit este lemnul. Noile modele disponibile in comert sunt compacte si pot fi manevrate cu usurinta. Totodata, acestea sunt silentioase, simplu de depozitat si nu dauneaza mediului inconjurator. La achizitionare acorda atentie greutatii, puterii si functiilor.

Bormasina
se numara, de asemenea, printre sculele electrice foarte utile. Acestea pot fi folosite atat pentru gaurit, cat si pentru insurubat. In cazul in care, de exemplu, e nevoie sa prinzi un diblu in perete sau sa repari usa stricata de la dulap, vei reusi sa faci asceste lucruri simplu si rapid, fara a depune prea mult efort. Acorda atentie puterii, greutatii, diametrului de gaurire si dotarilor.

Polizorul unghiular
, cunoscut mai popular sub denumirea de flex, poate fi folosit pentru polizare si taiere. Permite lustruirea diverselor suprafete, iar discul metalic taie aproape orice: metale, lemn sau ceramica (gresie si faianta). Acorda atentie puterii, confortului la folosire, greutatii si functiilor.

Desi sculele electrice pot fi folosite cu destul de multa usurinta de catre incepatori, este esential sa acorzi importanta masurilor de siguranta si protectie. Trebuie sa ai constant in vedere si sa eviti pericolele de accidentare. Astfel, citeste intotdeauna cu atentie manualul de utilizare al produsului; acorda atentie butonului de pornire/oprire si ia toate masurile necesare pentru a evita pornirea accidentala; scoate din priza sculele electrice atunci cand nu le mai folosesti; nu trebuie sa iti lipseasca echipamentul de protectie precum ochelarii, salopeta sau manusile. De asemenea, poarta intotdeauna haine confortabile si indeparteaza bijuteriile inainte de a te apuca de treaba.

Scule de mana

Cel mai bine iti dai seama de utilitatea unei surubelnite sau a unui ciocan atunci cand ai nevoie de ele. O trusa de scule de mana este esentiala in orice gospodarie si ar trebui sa cuprinda piese precum: chei fixe si hexagonale, surubelnite, patente, ciocane si cleste.
Cheile fixe iti vor fi de folos de multe ori. De exemplu, vei putea evita chemarea unui instalator pentru simpla operatiune de schimbare a furtunului de dus sau pentru inlocuirea unei baterii. Adauga trusei si o cheie franceza, variabila.
Cheile hexagonale de diferite marimi sunt de asemenea deosebit de utile. Acestea iti vor permite sa deschizi aproape orice, motiv pentru care nu ar trebui sa lipseasca din trusa de scule.
Surubelnitele, simple sau in cruce, de diferite marimi, iti vor fi de folos sa desfaci sau sa strangi suruburi. Insa pentru o munca bine facuta este important sa folosesti mereu surubelnita potrivita.
Patentul este o unealta de mana universala, utila la diverse activitati. Printre acestea am putea enumera prinderea anumitor obiecte, indoirea sau presarea diverselor materiale.
Ciocanul si clestele sunt aproape indispensabile. Din cand in cand tot e nevoie sa bati un cui, sau sa scoti unul vechi. Alege cateva de dimensiuni diferite, pentru a putea realiza de fiecare data ceea ce ti-ai propus.
Citeste si:
Victor Ponta: Pro România susține introducerea Venitului Minim Vital
Ponta: Pro România susține...

Nu uita de accesorii simple dar utile precum cuiele, suruburile, banda izolatoare, diblurile etc.
Realizarea unor proiecte in gospodarie poate fi o munca placuta, dar si folositoare. Te poti relaxa facand ceea ce iti place si poti economisi, reparand sau inlocuind diverse lucruri defecte. In plus, pe masura ce devii mai priceput, vei putea pune in aplicare planuri mai indraznete si adauga noi scule atelierului de acasa.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.