Social 7 Mai 2018 14:32 de Clara Vacaru
Preparatele culinare cu specific romanesc reprezinta unul dintre motivele pentru care poti sa spui tuturor in ce tara minunata traiesti! Fara doar si poate, bucataria noastra este caracterizata de un mix irepetabil care, combinand ingrediente savuroase si diverse, naste combinatii culinare inedite.

Si daca noi nu apreciem, probabil, acesta bogatie culinara, tocmai pentru ca ne putem bucura de mancare traditional romaneasca preparata acasa sau in restaurantele cu specific, strainii sunt cei care asociaza adesea Romania cu tara care ofera poate cele mai gustoase feluri de mancare din Europa. Daca ai prieteni de peste hotare si vrei sa le surprinzi papilele gustative cu bunatati din bucataria noastra, iata ce le poti oferi!

1. Sarmale

Spune-i unui strain ca vii din Romania si acesta iti va spune imediat, putin stalcit, ce-i drept: “Sarmale!”. Ei bine, unul dintre cele mai gustoase preparate specific romanesti sunt, bineinteles, sarmalele. Pofticiosii ar spune ca acestea sunt ideale pentru a fi consumate indiferent de perioada anului, insa sarmalele se servesc in special la masa de Craciun sau de Anul Nou, sau chiar si de Paste. In foi de varza sau in foi de vita, aceste delicioase "rulouri" n-au cum sa nu-ti faca cu ochiul atunci cand stau pe farfurie, comod asezate langa ardeiul iute. Domolite cu o lingura de smantana si alintate de fierbinteala mamaligutei, celebrele sarmale reprezinta felul principal de mancare traditional romaneasca ce a cucerit deja o parte din straini si care continua sa o faca!

2. Mititei
Romanii sunt recunoscuti pentru voia buna cu care sarbatoresc orice ocazie speciala. Si cum, chiar si intr-o zi obisnuita, romanul petrecaret va gasi un motiv demn de cinste, petrecerea va fi organizata spontan. In astfel de situatii, cel mai bun prieten al priceputilor romani, care perpelesc pe el suculentii mititei, devine gratarul incins. Mititeii, pregatiti din carne de porc, vita, oaie sau din combinatii ale acestora, e musai sa se serveasca fierbinti, mai bine facuti sau mai nepatrunsi, dupa gust. Mustarul nu are cum sa lipseasca de pe farfuria cu mici si, desigur, nici painea proaspata, aburinda.

3. Piftie
Carnea de porc, una dintre "legumele" preferate ale romanilor, este si ea prezenta in preparatele culinare cu specific traditional, care incuneaza cu precadere masa de Craciun. Piftia, sau racitura de porc, asa cum se mai numeste, este o mancare traditional romaneasca pe care o poti oferi prietenilor tai din alte tari, daca vrei sa ramana cu o experienta culinara despre care sa povesteasca si altora. Nu oricine are priceperea de a pregati o piftie ca la carte sau, mai bine zis, “ca la mama acasa”. Din fericire, insa, magnifica piftie poate fi servita la orice restaurant cu specific traditional romanesc.

Citeste si:
Preparate delicioase și rapide pentru masa de Revelion
Preparate delicioase și...

4. Iahnie de fasole
Nu poti pleca din Romania fara sa gusti aromata iahnie de fasole. Pregatita din ingrediente natuale, deloc iesite din tipar si asezonata cu condimentele potrivite, acest fel de mancare are totusi ceva ce nu poate fi reprodus, nici chiar in cele mai renumite restaurante din orient: carnatii de porc, de vita sau de oaie, facuti in casa, in bucatariile gospodinelor romance, care completeaza acest fel de mancare si care ii ofera un gust desavarsit.
Asadar, data viitoare cand prietenii de peste mari si tari te vor vizita in minunata noastra tara, e musai sa ii inviti la un festin, festin la care iahnia de fasole sa fie invitatul de onoare!

5. Mamaliga cu branza si smantana
Vrei sa le oferi si celorlalti o experienta culinara neaos romaneasca? Nu cauta retete complicate, caci omoara de aur se afla chiar in punguta cu malai din bucataria ta! Vorbim, desigur, despre binecunoscuta mamaliga sau mamaliguta, cum ne mai place noua, romanilor, s-o alintam. Se face repede, cu putin antrenament de incheieturi si se “asorteaza” de minune cu branza de vaca, de oaie, de bivolita si cu smantana, mai grasa sau mai slaba, dupa preferinte.

Citeste si:
Bursucu, amintiri de la nunțile pe care le-a prezentat: „Mi-a zis...
Bursucu, amintiri de la...

Ai grija, caci mamaliguta e fierbinte, frige si n-are gura sa strige!


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.