Social 30 Martie 2018 12:47 de Clara Vacaru
Fiicele regelui Mihai au dat in judecata statul roman pentru ca nu le este permis sa exploateze padurile de pe terenurile din proprietatea lor. Procesul a fost deschis impotriva Ministerului Apelor si Padurilor si este judecat de magistratii Curtii de Apel Oradea.

Procesul a fost deschis de Majestatea sa Regele Mihai si este continuat acum de mostenitoarele sale, principesele Margareta, Elena, Sofia si Maria, scrie Digi24. Acesta cer despagubiri de un milion de euro pentru ca Regele Mihai nu a fost lasat sa exploateze o parte din cele 140 de mii de hectare de paduri ce i-au fost restituite.

Dosarul de despagubiri a fost depus la autoritati in anul 2015, insa pentru ca nu a fost solutionat, familia regala s-a adresat instantelor.

Reclamantii solicita obligarea paratilor in solidar la plata sumei de 244.803,98 de lei, cu titlu de compensatii reprezentand contravaloarea produselor de masa lemnoasa pe care, in calitate de proprietari, nu le pot recolta pentru suprafata de padure de 1083,4 hectare, administrate de Ocolul Silvic Regal Savarsin in anul 2015”, a explicat judecatorul Claudia Rus, purtatorul de cuvant al Curtii de Apel Oradea.

La aceasta suma se adauga alte sume cerute sub forma de dobanzi fiscale. Statul roman acorda despagubiri in aceste situatii, pe baza unei hotarari de Guvern de anul trecut.

Pana in 2017, respectiv 30 iunie 2017, nu a existat o baza legala prin care sa se poata acorda aceste despagubiri. Ulterior acestei date, prin aparitia HG-ului, s-au acordat aceste despagubiri Majestatii Sale”, a declarat Maria Antal, sefa Garzii Forestiere Bihor.

Imposibilitatea exploatarii se datoreaza faptului ca aceste suprafete sunt incluse in zone de protectie, iar proprietarul are interdictia de a exploata si utiliza resursele naturale precum si de a exercita folosinta asupra acestora intr-un mod incompatibil cu scopul pentru care a fost constituita zona de protectie”, sustine purtatorul de cuvant al Curtii de Apel Oradea, pentru sursa citata.

Citeste si:
Familia regală, colindată de dubașii satului, la Castelul de la...
Familia regală, colindată de...

Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.