Social 19 Martie 2018 13:32 de Clara Vacaru
Copiii alaptati la san de femei care consuma o dieta bogata in grasimi sunt predispusi unui risc mai mare de obezitate si de pubertate precoce, conform rezultatelor unui studiu prezentat duminica in Statele Unite in cadrul ENDO 2018, congresul din acest an al Societatii pentru Endocrinologie, relateaza Xinhua.

Pubertatea precoce poate duce la cresterea riscului de diabet sau de dezvoltare a unor probleme reproductive, potrivit lucrarii prezentate la editia 100 a congresului anual al Societatii de Endocrinologie, care are loc pana marti in Chicago.

''Am administrat soarecilor o dieta bogata in grasimi de la momentul la care au nascut si au inceput sa alapteze pana cand puii lor au fost intarcati. Timp de 21 de zile. Un al doilea grup de femele care au nascut a primit o dieta obisnuita pe parcursul aceleiasi perioade'', a explicat cercetatoarea Wang Mengjie care a coordonat acest studiu.

Oamenii de stiinta au descoperit ca alimentatia bogata in grasimi in timpul alaptarii putea expune puii unui risc mai mare de obezitate si de pubertate precoce.

''Aceste rezultate demonstreaza ca faza de alaptare la san este o fereastra critica ce influenteaza momentul pubertatii'', a spus Wang, absolventa si asistenta la Facultatea de Medicina a Universitatii din Toledo, Ohio.

Teste de fertilitate la care au fost supusi soarecii ajunsi la varsta adulta au demonstrat ca cei ale caror mame primisera o dieta bogata in grasimi in timp ce alaptau nasteau mai putini pui, prezentau o crestere a perioadei de pubertate si manifestau o scadere a fertilitatii (atat in cazul femelelor cat si al masculilor).

Cercetatorii au mai descoperit ca acesti soareci prezentau toleranta alterata la glucoza, semn al riscului crescut de declansare a diabetului la varsta adulta.

''Cresterea riscului de obezitate la copii asociata cu formulele pentru alaptare este binecunoscuta. Insa, concluziile noastre sugereaza ca in cazul mamelor care alapteaza si nu au o alimentatie moderata si sanatoasa se poate manifesta o accentuare a riscului de aparitie a unor probleme de sanatate la urmasii lor'', a subliniat Wang.

Ea a notat ca la nivel mondial s-a observat ca pubertatea incepe mai devreme decat in trecut.

Citeste si:
Avantajele și beneficiile utilizării făinii de cocos în dieta ta
Avantajele și beneficiile...

''Rezultatele noastre consolideaza descoperirile studiilor efectuate anterior potrivit carora obezitatea in perioada copilariei cauzeaza o crestere a perioadei de pubertate si tulburari metabolice la varsta adulta'', a spus Wang.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.