Social 9 Martie 2018 16:11 de Clara Vacaru
Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie Petrescu, a fost trimis in judecata de DNA Constanta pentru inducerea in eroare a organelor judiciare, marturie mincinoasa si abuz in serviciu in forma continuata.

In acelasi dosar au fost deferiti justitiei Neculai Poalelungi, angajat al Arhiepiscopiei Tomisului, pentru savarsirea infractiunilor de inducere in eroare a organelor judiciare, marturie mincinoasa, fals intelectual, favorizarea faptuitorului si complicitate la infractiunea de abuz in serviciu in forma continuata, si Ciprian Stoichin, consilier administrativ bisericesc in cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, pentru complicitate la infractiunea de abuz in serviciu in forma continuata.

Procurorii spun ca, in contextul in care Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie Petrescu, a fost trimis in judecata in data de 3 februarie 2017, alaturi de alte persoane, pentru infractiuni care au avut ca urmare producerea unui prejudiciu in dauna APIA in valoare de 1.392.964 lei, cel dintai, in incercarea de a-si crea o situatie favorabila in cadrul respectivului proces penal, a depus la DNA Constanta, in data de 10 octombrie 2017, un denunt prin care acuza un numar de trei persoane fizice (doua dintre ele fiind angajate in cadrul Arhiepiscopiei Tomisului) si doua juridice de fraudarea fondurilor europene, in anul 2016.

"Concret, in cuprinsul sesizarii, inculpatul Petrescu Teodosie, in mod nereal, a invederat faptul ca, fara stirea sa si cu incalcarea prevederilor legale, cei doi angajati ar fi cerut si primit fonduri europene pentru o suprafata de 350 ha apartinand Arhiepiscopiei Tomisului. Mai mult, persoanele respective sunt acuzate ca ar fi incheiat acte de dare in arenda, catre terte societati si persoane, a unor suprafete de teren detinute de catre Arhiepiscopia Tomisului (in total 110 ha, situate in diferite locatii). In sustinerea celor de mai sus, inculpatul Petrescu Teodosie, beneficiind de ajutorul inculpatului Poalelungi Neculai, a dat declaratii si a depus la noul dosar astfel constituit mai multe documente false care ar fi sustinut vinovatia persoanelor respective", arata DNA.

Conform sursei citate, in perioada noiembrie - decembrie 2017, dupa sesizarea DNA cu privire la acele aspecte, arhiepiscopul Tomisului, Petrescu Teodosie, cu rea-credinta si cu incalcarea dispozitiilor legale, a dispus suspendarea celor doi angajati din functiile detinute in cadrul Arhiepiscopiei si suspendarea drepturilor salariale conferite acestora prin doua decizii emise ca urmare a unui raport intocmit de inculpatul Ciprian Stoichin (sub coordonarea inculpatului Neculai Poalelungi).

Citeste si:
Tariceanu, achitat definitiv pentru marturie mincinoasa
ICCJ: Calin Popescu...

Dosarul a fost trimis spre judecare Curtii de Apel Constanta.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.