Presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, a fost achitat definitiv de Inalta Curte de Casatie si Justitie, luni, pentru savarsirea infractiunii de marturie mincinoasa.

Un complet de cinci judecatori de la Instanta suprema a respins apelul declarat de DNA si a mentinut decizia de achitare data de prima instanta.

Decizia a fost luata cu majoritatea de voturi a celor cinci membri ai completului. A existat si o opinie separata a unuia dintre judecatori, in sensul admiterii apelului DNA si trimiterii dosarului spre rejudecare.

Pe 22 mai 2018, un complet de la Instanta suprema format din trei judecatori a dispus achitarea lui Tariceanu, printre motivele invocate fiind si faptul ca DNA avea suspiciuni ca seful Senatului ar fi savarsit infractiunea de evaziune fiscala, insa l-a audiat pe acesta in calitate de martor. In opinia primei instante, Tariceanu s-ar fi autoincriminat daca ar fi recunoscut in declaratia de martor ca ar avea vreo legatura cu retrocedarea Fermei Baneasa.

Calin Popescu-Tariceanu a fost trimis in judecata de DNA pe 7 iulie 2016 pentru marturie mincinoasa si favorizarea faptuitorului.

Conform DNA, in cadrul actelor de cercetare privind retrocedarea nelegala a unei suprafete din padurea Snagov si a Fermei Baneasa, Tariceanu a facut sub juramant, la data de 15 aprilie 2016, declaratii necorespunzatoare adevarului cu privire la aspecte esentiale ale cauzei asupra carora a fost intrebat si nu a spus tot ce stie in legatura cu imprejurari esentiale, urmarind prin aceasta impiedicarea/ingreunarea tragerii la raspundere penala a inculpatilor cercetati in dosarul trimis in judecata, scre Agerpres.

Procurorii afirmau ca Tariceanu a sustinut in mod nereal ca nu a avut cunostinta despre retrocedarea catre Paul Philippe Al Romaniei a unor suprafete de teren in Baneasa (fosta ferma regala) si Snagov (trunchiul de padure Fundul Sacului), despre implicarea inculpatilor Tal Silberstein, Beny Steinmetz, Moshe Agavi si a altor persoane in procedurile de retrocedare si nici despre actele de vanzare-cumparare vizand aceste bunuri.

Citeste si:
ÎCCJ a respins recursul în casație formulat de Elena Udrea. Decizia...
ÎCCJ a respins recursul în...

Tariceanu mai era acuzat ca a facut declaratii necorespunzatoare adevarului si nu a spus tot ce stie despre relatia cu inculpatii Tal Silberstein, Dan Andronic si Remus Truica, despre intalnirile si discutiile purtate cu acesta din urma referitor la taxele notariale privind tranzactionarea imobilelor mentionate si modalitatea de dobandire si valorificare a bunurilor revendicate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.