CNSLR - Fratia a anuntat, joi dimineata, inceperea procedurilor pentru declansarea grevei generale, principalul motiv fiind trecerea platii contributiilor sociale de la angajator la angajat, ceea ce va duce la scaderea tuturor salariilor si pierderea unor locuri de munca, potrivit sindicalistilor.

CNSLR - Fratia spune ca Biroul Operativ al confederatiei sindicale a decis inceperea procedurilor pentru declansarea grevei generale, reclamand scaderea tuturor salariilor, in principal in mediul privat, si pierderea de locuri de munca, generate de modificarile Codului fiscal prin care se transfera plata contributiilor sociale de la angajator la angajat.

Sindicalistii spun ca aceasta masura va duce la imposibilitatea negocierilor sectoriale si intersectoriale care genereaza lipsa unei protectii reale ale angajatilor, in forma actuala a Legii 62/2011 si la intarzierea nejustificata a acordarii drepturilor salariale pentru angajatii unor unitati publice de asistenta sociala si medico-sociala de peste 43 luni.

Greva generala va fi declansata in sectoarele sanatate, invatamant, administratie publica si asistenta sociala, energie, petrol si gaze, chimie, petrochimie, comunicatii, transporturi, agricultura.

"Dupa strangerea semnaturilor celor 500.000 de salariati din cadrul confederatiei noastre, vom decide data declansarii grevei generale", precizeaza CNSLR - Fratia intr-un comunicat de presa.

Mutarea contributiilor la angajati, contestata de toate sindicatele

Incepand cu 1 ianuarie 2018, contributiile sociale vor trece de la angajatori la angajati, potrivit unui proiect de Ordonanta de Urgenta pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, scrie News.ro.

Nivelul contributiilor va scadea cu 2 puncte procentuale, astfel ca din totalul de 39,25% contributii platite la un salariu brut se vor plati 37,25%. Din totalul de 22,75% contributii datorate de angajator, 20 de puncte se transfera catre salariat, spunea Ministerul Finantelor.

In total, din salariul brut, 35% vor fi contributii retinute de angajator in numele salariatului, iar contributiile ramase in sarcina angajatorului, respectiv 2,75% (dupa transferul de 20 puncte la salariat) scad la 2,25% si vor acoperi riscurile de somaj, accidente de munca, concediu medical, creante salariale.

Citeste si:
Care sunt revendicările angajaților din Sănătate
Care sunt revendicările...

Masura a fost contestata de toate confederatiile sindicale.

CNS Cartel ALFA ii cere presedintelui Klaus Iohannis sa medieze conflictul dintre sindicate si Guvern, acuzand-o pe Lia Olguta Vasilescu, un "ministru cinic", ca nu este preocupata de piata muncii, ca nu intelege legislatia si nici rolul si semnificatia pozitiei publice pe care o ocupa. Mai mult, sindicalistii spun ca isi promoveaza prin minciuna si dezinformare masurile, care vor avea consecinte greu de estimat atat in plan social, dar si economic.

Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a sustinut, miercuri, ca salariile nu vor scadea in urma trecerii contributiilor de la angajator la angajat si l-a acuzat pe presedintele CNS "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, ca "interpreteaza, ca de obicei, vorbele” reprezentantilor Guvernului si ale patronatelor. Mai mult, ea sustine ca patronatele apreciaza prevederile noului Cod Fiscal, considerand ca "aduc foarte multe facilitati mediului de afaceri”

Citeste si:
Cât de importante sunt contribuțiile la pensie și cum să le maximizați
Cât de importante sunt...

Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.