Daca vrei sa stii cand a aparut Black Friday, cand si cum a inceput prima editie si ce semnifica acest eveniment, am pregatit pentru tine un scurt istoric pentru a intelege mai bine aceasta sarbatoare a reducerilor.


Black Friday este acel eveniment din an cand companiile de retail se intrec in promotii care scad preturile cu zeci de procente. Insa istoria Vinerea Neagra incepe cu mai multi ani in urma si are mai multa insemnatate decat la prima vedere.

Cand a inceput fenomenul Black Friday si ce inseamna in prezent Vinerea Neagra

Pe scurt, in America, Vinerea dupa Ziua Recunostintei este cunoscuta ca Black Friday. Atat oficial, cat si neoficial, asta inseamna startul sezonului de cumparaturi pentru sarbatori. Asta a fost la inceput sinonim cu momentul cand aproape toate magazinele ieseau la inaintare cu reduceri tip early-bird pentru a atrage clientii in magazinele lor.

Inca de atunci oamenii se asezau la coada si asteptau sa profite de discounturile timpurii la cadouri, haine, incaltaminte si jucarii.

In ultimii ani, mai exact incepand cu 2013, vanzarile de Black Friday au inceput sa ia startul in avans, iar Vinerea Neagra nu inseamna doar o zi de reduceri, multe companii prelungind perioada de promotii chiar si in weekend.

Insa, daca ar fi sa sapam mai mult in istoria Black Friday, am intelege ca este putin mai complicat si mai “negru” decat ce aflam la prima vedere. Prima inregistrare a termenului Black Friday apare pentru criza financiara din 1869, cand bursa s-a prabusit si multi investitori s-au trezit falimentari.

In 1966, se facea din nou referire la acest termen cand un dealer anunta inceputul sezonului de Craciun, implicit a traficului aglomerat si a magazinelor unde guverna haosul. Insa, in timp, termenul a capatat un nume pozitiv. Cele mai dese referinte raman pentru retaileri, astfel ca in timp s-a propagat ideea de a face profit, imediat dupa Ziua Recunostintei, cand se inregistreaza recorduri la vanzari.

Black Friday 2017: la ce sa te astepti

Pe scurt, Black Friday semnifica un acord comun al magazinelor de a reduce considerabil preturile produselor puse la vanzare, ocazie cu care clientii fac cumparaturi cu reduceri majore, iar asta inseamna pe de-o parte economii considerabile, iar pe de alta castiguri pentru comercianti.
Citeste si:
10 lucruri pe care sa NU le faci in Vinerea Neagra
10 lucruri pe care sa NU le...

Anul acesta, ne asteptam ca Black Friday 2017 sa inceapa pe 17 noiembrie, urmand ca multi retaileri (online si offline) sa-si anunte ofertele inainte, ca de altfel si inscrierea pe listele de participanti. Noi recomandam sa urmaresti chiar pionierii acestei manifestari de promotii – eMAG, Flanco, FashionDays si altii.

Mai este putin timp asa ca, daca vrei sa beneficiezi si tu de cele mai mari reduceri de Black Friday de anul acesta, urmareste de pe acum oferta si pregateste-te din timp de cele mai bune preturi la tot ce te intereseaza.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.