Primaria Capitalei va ridica, joi, suspendarea licitatiei pentru cele 400 de autobuze noi Euro 6, iar ofertele vor putea fi depuse pana in 10 noiembrie.

Primarul Gabriela Firea spunea luni ca 95 la suta din contestatiile depuse au fost respinse de Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC), fiind "derizorii” si nefondate si le-a cerut operatorilor economici sa inceteze "boicotul democratic”.

Firea afirma ca municipalitatea a cautat si alte variante pentru innoirea parcului auto, o solutie luata in calcul fiind incheierea unui contract de 100 de milioane de euro cu BERD, mare parte din suma urmand sa fie folosita pentru cumpararea autobuzelor.

"Au fost depuse mai multe contestatii. Am crezut ca acele contestatii au o baza reala si am fi fost dispusi sa corectam caietul de sarcini daca CNSC sau specialistii nostri ar fi considerat ca intr-adevar s-au strecurat anumite erori sau omisiuni. Dar CNSC considera ca 95 la suta din contestatiile depuse sunt nefondate, iar la restul sunt anumite aprecieri pentru care trebuie sa aducem lamuriri si informatii suplimentare. Trag concluzia ca suspendarea pe care a trebuit sa o suportam cu totii pe nervii si pe viata bucurestenilor a fost suta la suta nefondata, pentru ca aspectele semnalate sunt derizorii”, a declarat primarul Capitalei, Gabriela Firea, potrivit News.ro.

Ea spunea ca joi va fi ridicata suspendarea licitatiei pentru cele 400 de autobuze Euro 6. Astfel, noul termen limita pentru depunerea ofertelor va fi 10 noimebrie, iar in termen de 25 de zile va fi stabilita oferta castigatoare.

Edilul le-a cerut operatorilor economici interesati de licitatie sa opreasca acest "boicot democratic” si a precizat ca a facut apel la Parlament pentru amendarea legii achizitiilor, astfel incat sa existe o cautinune platita la incheierea contractului, care sa nu fie inapoiata in cazul in care se face o contestatie nefondata.

Firea a dat exemple de contestatii respinse ca nefondate de CNSC, precum impartirea pe loturi a procedurilor de atribuire, deschiderea libera a usilor pentru calatori sa fie mai mica, scaunele pentru pasageri sa fie antigrafitti si antivandalism si vizitarea celor opt garaje ale municipalitatii pentru a verifica daca autobuzele sunt tinute in spatii acoperite sau au contact cu ploaia, vantul sau zapada.

Citeste si:
Firea nu se retrage din politică: „Ar fi prematur. Nu sunt acuzată...
Firea nu se retrage din...

La randul sau, directorul RATB, Adrian Mihail, a subliniat necesitatea achizitionarii de noi mijloace de transport in comun, in conditiile in care exista autobuze vechi de 12 ani, tramvaie mai vechi de 20 de ani, la fel si troleibuzele.

Licitatia pentru achizitionarea a 400 de autobuze Euro 6, cu grad redus de poluare, a fost lansata in 3 iulie, valoarea estimata a contractului fiind de peste 510 milioane de lei. Primaria Capitalei anunta, insa, in 17 august ca va relua licitatia privind cumpararea unui numar de 400 de noi autobuze pentru transportul public, pentru ca oferta initiala a fost anulata automat de SEAP, din cauza unor "disfunctionalitati tehnice". Primaria arata ca a notificat SEAP de prelungirea termenului pentru depunerea ofertelor, insa acesta nu a fost actualizat pe site din cauza "zilelor libere de Sf. Maria".

Citeste si:
Kim Kardashian, achiziție neașteptată la o licitație. Vedeta a...
Kim Kardashian, achiziție...

Municipalitatea a spus atunci ca in 8 august a publicat in SEAP si in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE) un anunt de tip erata prin care termenul de depunere a ofertelor era prelungit pana in data de 16 august, ora 16:00, dar, cu toate acestea, SEAP a instiintat PMB ca licitatia a fost anulata automat inca din data de 14 august deoarece, "in afara de publicarea pe site a anuntului de prelungire a termenului, era necesara si o operatiune manuala de modificare a datei limita de depunere". PMB a explicat ca instructiunea nu se regaseste „clar explicata” in Manualul de utilizare al platformei SEAP pentru autoritatile contractante si nu constituie o etapa obligatorie in derularea operatiunilor de publicare a anunturilor.

La licitatia initiala, au depus oferte 15 companii: SC ANADOLU AUTOMOBIL ROM SRL, EVW HOLDING SRL, BMC TRUCK AND BUS SA, MHS TRUCK AND BUS SRL, MERCEDES BENZ ROMANIA SRL, BRIARI`S IND SA, SC MLD GUNS SRL, MEGAROSA TRADE SRL, ECOPEL SRL, SOLARIS BUS&COACH SA, SC NERA CAROSERII SRL, SC BEST ACHIZITII SRL, KARSAN OTOMOTIV SANAYI VE TICARET AS, THOREB INFORMATION SYSTEMS, MAN TRUCK&BUS AG.

Citeste si:
Pregătirile pentru Târgul de Crăciun din București au început
Pregătirile pentru Târgul de...

Conform caietului de sarcini, cele 400 de autobuze trebuie sa aiba podea total coborata, 320 dintre acestea fiind din gama de 12 metri lungime, avand trei usi duble, 50 de autobuze din gama de 10 metri lungime, cu doua usi duble si 30 de autobuze din gama de 18 metri cu patru usi duble.

Noile mijloace de transport in comun vor fi dotate cu un sistem performant de incalzire, ventilatie si aer conditionat, un sistem wi-fi de conectare gratuita si sisteme de informare a calatorilor. Noile autobuze vor beneficia si de facilitati pentru persoanele cu dizabilitati, precum rampa mecanica pentru persoanele care se deplaseaza cu carucior si difuzoare externe pentru persoanele cu dizabilitati de vedere.

O alta facilitate importanta pe care o vor avea noile mijloace de transport in comun va fi un sistem de comunicare performant, conectat in timp real cu institutiile de interventie, Salvare, Pompieri, Jandarmerie, pentru un timp de reactie foarte scurt in cazul unor incidente, dar si comunicarea cu dispeceratul pentru transmiterea datelor legate de comertul electronic de titluri de calatorie.

Citeste si:
Importanța confortului și a siguranței pasagerilor în autobuzele...
Importanța confortului și a...

Autobuzele vor fi dotate si cu sisteme de supraveghere video.

Mijloacele de transport in comun trebuie sa fie fabricate de acelasi producator, trebuie sa fie omologate de catre Registrul Auto Roman, iar ofertantul trebuie sa puna la dispozitie polita RCA pentru toate, valabila cel putin sase luni.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.