Echipajele din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Prahova au intervinit, marti seara, in gara Breaza Nord, unde dintr-un vagon incarcat cu azotat de amoniu al unui marfar iesea fum. Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta a confirmat ca a existat pericol de explozie.

Autoritatile au decis evacuarea populatiei din zona pe o raza de 800 de metri.

In zona garii a fost intrerupta alimentarea cu energie electrica pentru scoaterea de sub tensiune a liniei de alimentare. Initial, trei echipaje de stingere au intervenit, ulterior numarul acestora dublandu-se.

Potrivit purtatorului de cuvant al ISU Prahova Raluca Vasiloae, garnitura este formata din 25 de vagoane, iar dintr-unul dintre acestea, care este amplasat la mijlocul trenului, iese fum in partea sus.

Pompierii au actionat pentru racirea vagonului

Traficul feroviar in zona, intre Ploiesti si Brasov, a fost intrerupt, trenurile fiind blocate in diferite statii.

Conform unei fise cu date de securitate privind azotatul de amoniu realizata de Combinatul Azomures, ingrasamantul in sine nu este combustibil, dar poate intretine combustia chiar si in absenta aerului.

La cca.170°C se topeste, descompunandu-se relativ lent in amoniac si acid azotic.

"La peste 200 °C descompunerea este rapida si daca nu se iau masuri imediate de racire prin stropire cu o cantitate maxim posibila de apa (inundare efectiva), reactia de descompunere poate deveni o reactie in lant, produsii de descompunere (oxizii de azot) catalizand reactia care se poate transforma in orice clipa in explozie. Ingrasamantul poate sa se aprinda si sa arda la temperaturi mari (peste 400 °C) cu descompunere simultana in oxizi de azot, descompunere care se poate transforma in explozie in cazul contaminarii cu materiale incompatibile precum combustibili (benzina, motorina), lubrifianti (vaseline, uleiuri), pulberi metalice si alte materiale", se arata in fisa Azomures.

Pompierii prahoveni au reusit sa localizeze incendiul

Purtatorul de cuvant al ISU Prahova, Raluca Vasiloae, a declarat ca vagonul incarcat cu azotat de amoniu a fost decuplat dintr-o parte, iar incendiul a fost localizat, in urma unei actiuni foarte dificle, in timpul careia a existat riscul producerii unei explozii.
Citeste si:
Eurodeputații votează azi rezoluția cu privire la aderarea României...
Eurodeputații votează azi...

La ora transmiterii acestei stiri pericolul producerii unei deflagratii a fost inlaturat.

Intre timp, 56 de persoane au fost evacuate de catre pompieri, fiind cazate in sala de sport a orasului Breaza. Acestea se vor intoarce acasa la finalul operatiunii pompierilor, scrie News.ro.

In zona au fost de asemenea trimise echipaje ale SMURD si Servicului de Ambulanta Judetean Prahova.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.