Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT) va lansa un fond de sprijin pentru turistii care au fost pagubiti cu peste 1.000 de euro in cazul Omnia Turism, a anuntat sambata presedintele ANAT, Alin Burcea.

Update 17:18- Licenta de turism a Omnia Turism a fost retrasa de catre directia de specialitate din cadrul Ministerului Turismului.

Cazul Omnia Turism este cea mai mare paguba in turism de dupa Revolutie, a anuntat miercuri ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre, care a precizat ca ANAF va face in perioda urmatoare un control la agentia de turism.

Pana in prezent, a fost calculata o pierdere totala de 7,4 milioane de euro, bani incasati deja de agentie din 8.300 de pachete vandute pentru anul 2018, in valoare totala de circa 11,4 milioane de euro.

Burcea a anuntat masura de a infiinta un fond de sprijin dupa ce a avut sambata o intalnire cu ministrul Turismului pentru a discuta despre masurile care pot fi luate in acest caz.

”Sa vedem cate agentii au resurse, dupa aceasta problema foarte multi s-au decapitalizat. Vrem sa strangem bani atat de mai membri ANAT care nu au probleme financiare, cat si de la cei care doresc sa contribuie, pentru a participa la un sprijin pentru turistii ai agentiilor membre ANAT care au fost pagubiti cu peste 1.000 de euro”,
a afirmat Burcea.

Burcea estimeaza ca intreaga operatiune va fi finalizata in termen de cateva luni, dupa ce vor fi lamurite problemele de ordin legal in acest caz. El a atras atentia ca unul din obiectivele asociatiei este pastrarea increderii clientilor in agentiile de turism, cazul Omnia Turism afectand intreaga industrie atat din punct de vedere financiar, cat si la nivel de imagine, scrie News.ro.

Totodata, Burcea a lansat un apel catre toate agentiile care au avut contracte cu Omnia Turism si au suferit pierderi sa informeze asociatia. Presedintele ANAT a declarat ca asociatia a platit bilete pe ruta Phuket-Singapore pentru turistii din Thailanda ai Omnia Turism, acestia avand biletele din Singapore spre Romania platite. Burcea estimeaza ca acestia se vor intoarce acasa in jurul datei de 25 octombrie.

Ministrul Turismului: Nu putem discuta despre ce prejudicii se pot recupera

ANAF si Directia de Investigare a Criminalitatii Economice vor finaliza controalele la agentia Omnia Turism in maxim doua luni, moment in care se va putea discuta despre recuperarea prejudiciilor, a declarat sambata ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre, la finalul intalnirii cu presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) si presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), precum si cu reprezentanti din minister.
Citeste si:
PSD și PNL au decis bugetul României pe 2024. Educația va primi...
PSD și PNL au decis bugetul...

Intrebat de jurnalisti daca prejudiciul in cazul Omnia Turism se mai poate recupera, ministrul a spus ca despre acest lucru se poate discuta abia la finalul controalelor.

„Nu putem discuta despre ce se poate recupera sau nu in acest moment, pana cand colegii de la ANAF si de la Directia de Investigare a Criminalitatii Economice nu termina controlul si nu identificam daca exista bani in alte parti ai fostului actionar sau ai companiei in parte. Nu putem trage o concluzie in acest moment. Cand se vor finaliza controalele celor doua institutii, vom spune exact ce si cum”, a declarat Mircea Titus Dobre.

Asteptam finalizarea controalelor, in maxim doua luni

Ministrul Turismului a afirmat ca spera ca aceste controale sa se finalizeze in maxim doua luni.

„Speram ca intr-o luna, maxim doua, sa se finalizeze. Va dati seama ca este un control la nivel national, pentru ca agentia avea contracte cam pe tot teritoriul Romaniei si asta inseamna ca toti colegii din ANAF trebuie sa se duca sa se concentreze. (...) Vom face tot ce ne sta in putinta, pentru ca suma este foarte mare si cea mai mare de la 1990 incoace. Cu sprijinul Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism vom vedea ce se poate despagubi”, a daugat ministrul Turismului.
Citeste si:
Bogdan Aurescu, declarații la reuniunea în format G7+: „România va...
Bogdan Aurescu, declarații la...

De asemenea, ministrul a reluat apelul catre turistii care au cumparat pachete turistice de la Omnia Turism sa nu plece in vacanta, fiindca, chiar daca au biletele de avion platite, cu siguranta nu au cazarea achitata.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.