Trei persoane, intre care un cetatean german, au fost retinute, dupa ce au fost prinse cultivand cannabis, in judetul Timis, intr-o zona cu vegetatie deasa unde au amenajat inclusiv canale de irigatii. Politistii au depistat mai multe culturi, cu aproximativ 2,5 tone de cannabis, valoarea de piata a plantelor ridicandu-se la aproximativ patru milioane de euro.

Potrivit DIICOT, cetateanul german Cristian Loredan Altstadter si cetatenii romani Ioan Bogdan Ilinca si Constantin Adrian Birnaz au fost retinuti pentru constituirea unui grup infractional organizat si trafic de droguri de risc.

Acestia sunt acuzati ca au dezvoltat si intretinut, la limita dintre judetele Timis si Caras-Severin, mai multe culturi de cannabis, amplasate pe patru parcele diferite.

Pentru ascunderea culturilor, barbatii au ales o zona izolata, fara drumuri de acces auto in proximitate. Au ales o zona cu vegetatie deasa, in mijlocul careia au defrisat o portiune de circa 2.300 metri patrati, pe care au amenajat canale de irigatii, folosindu-se de un parau din apropiere, de unde apa era canalizata catre culturi, cu ajutorul unor pompe.

Inculpatii faceau deplasari periodice in zona astfel amenajata, pentru diferite activitati de intretinere a culturii si de stimulare a cresterii plantelor cu ajutorul unor ingrasaminte. Dupa ce plantele ajungeau la maturitate, inculpatii culegeau inflorescentele cu continutul cel mai bogat in THC, pe care le transportau la un imobil situat pe raza localitatii Blajova (comuna Nitchidorf), din judetul Timis, unde amenjasera un veritabil laborator de uscare a cannabisului. In fiecare camera a imobilului erau amplasate folii, pe intreaga suprafata a camerei, pe straturi succesive, astfel incat sa permita uscarea rapida a unor cantitati mari de cannabis”, anunta DIICOT.

Potrivit sursei citate, dupa finalizarea acestui proces, drogurile erau ambalate si comercializate, doar en-gros, in cantitati de minim un kilogram, catre diferiti dealeri din tara, insa exista indicii ca o parte a drogurilor erau scoase si din tara, cu destinatia Germania, unde liderul gruparii isi are domiciliul.

Cantitatea rezultata de pe plantatia astfel depistata se ridica la 2,5 tone.

Membrii gruparii comercializau drogurile cu pretul de 4.000 euro/kg (aspect constatat si cu ocazia flagrantului organizat in cauza), valoarea estimata a cantitatii de droguri care ar fi fost destinata comercializarii, dupa finalizarea procesului de preparare, fiind de circa 1.300.000 euro, «la prima mana». In conditiile in care, o astfel de cantitate trece insa prin mai multe randuri de dealeri intermediari, situatia face ca la consumatorul final, pretul sa ajunga la 10 euro/50 lei per gram, aspect care face ca valoarea de piata a cantitatii depistate sa fie estimata la cca 4 milioane euro”, mai arata sursa citata.

Citeste si:
Un băiat de 16 ani a provocat un accident mortal în Timiș, după ce...
Un băiat de 16 ani a provocat...

Politistii si procurorii au extins cercetarile si fata de alte patru persoane.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.