"Agenda intrevederii va include evaluarea concreta a stadiului implementarii deciziilor adoptate la Summitul NATO de la Varsovia, din anul 2016, si la Reuniunea la nivel inalt de la Bruxelles din mai 2017, precum si pregatirea agendei si rezultatelor viitorului Summit NATO din anul 2018. Aspectele privind continuarea procesului de adaptare a Aliantei la mediul international complex de securitate, cu accent pe postura NATO de aparare si descurajare pe Flancul Estic, vor ocupa un loc important in cadrul discutiilor. Convorbirile cu inaltul oficial vor fi urmate de o declaratie comuna de presa", a anuntat Administratia Prezidentiala, potrivit News.ro.

Cei doi oficiali vor participa apoi la lucrarile Adunarii Parlamentare a NATO.

Secretarul general al NATO mai are programate intrevederi cu premierul Mihai Tudose, cu presedintii celor doua Camere ale Parlamentului, Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu, precum si cu ministrul Apararii Mihai Fifor.

Totodata, presedintele Romaniei si Secretarul General al NATO vor vizita impreuna, in dupa-amiaza zilei de luni, Brigada Multinationala NATO Sud-Est (MN BDE) de la Craiova.

"Constituirea acestei structuri NATO pe teritoriul Romaniei reprezinta unul dintre rezultatele importante ale tarii noastre decis de sefii de stat si de guvern la Summitul NATO de la Varsovia in anul 2016 pentru intarirea securitatii in regiune. Conjugand efortul Romaniei, al aliatilor si al NATO ca organizatie, aceasta structura reprezinta expresia principiilor care stau la baza Aliantei Nord-Atlantice - solidaritatea si unitatea. In luna aprilie a acestui an, a fost declarata Capacitatea Operationala Initiala a MN BDE, cea finala fiind prevazuta pentru luna noiembrie 2018. Ceremonia de activare drept Comandament Militar International NATO a avut loc la data de 15 iulie", precizeaza Administratia Prezidentiala.

Cu prilejul vizitei la Craiova, cei doi inalti oficiali se vor intalni si cu militarii polonezi desfasurati in Romania in Brigada Multinationala.

Sedinta plenara a celei de-a 63-a reuniuni a Adunarii Parlamentare a NATO (AP NATO) care se desfasoara la Palatul Parlamentului va fi prezidata de presedintele Adunarii Parlamentare a NATO, Paolo Alli. Vor sustine alocutiuni presedintele Klaus Iohannis, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu si presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea.

Adunarea Parlamentara a NATO este un for care reuneste membri ai parlamentelor din tarile membre si partenere ale Aliantei, care se intalnesc periodic pentru a analiza aspecte de securitate de interes comun, facilitand astfel consensul public si parlamentar in sprijinul politicilor Aliantei. Forul asigura dialogul parlamentar din regiunea euro-atlantica cu privire la probleme de securitate, politice, sociale si economice, aducand un plus de transparenta in viata politica a NATO. AP NATO ajuta mediile parlamentare sa cunoasca si sa inteleaga probleme actuale de importanta majora si contribuie la promovarea unor pozitii comune in randul parlamentarilor membri.

Adunarea reuneste 266 de membri cu drepturi depline ai legislativelor din cele 29 de tari membre NATO, delegati din cele 12 tari asociate, din tarile cu statut de membri asociati mediteraneeni si observatori parlamentari.