ISU Arad a realizat, duminica seara, un bilant provizoriu privind pagubele provocate de furtuna care a traversat judetul.

Update 23:11- Niciun drum national nu mai este blocat din cauza copacilor cazuti pe carosabil, anunta Centrul Infotrafic.

Update 22:58-
Primul bilant oferit de Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) Arad cu privire la furtuna care a traversat judetul, arata ca 32 de localitati au fost fectate, cel putin 40 de case au fost avariate, dar si 27 de autoturisme, sute de copaci au fost rupti, iar zeci de mii de locuinte au ramas fara energie electrica.

Update 21:37-
Traficul feroviar este oprit, duminica seara, in judetul Timis, din cauza unei pene de curent provocata de rafalele puternice de vant, iar cinci trenuri de calatori stationeaza in garile adiacente statiei Timisoara Nord, informeaza CFR Infrastructura.

Update 20:57-
”Pana la acest moment sunt inregistrate opt decese ( 5 persoane in judetul Timis, patru in Timisoara si una la Buzias, o persoana la Arad si doua persoane la Bistrita-Nasaud)”, anunta IGSU. De asemenea, 67 persoane au fost ranite din cauza copacilor, panourilor publicitare sau crengilor smulse de vant ( 49 in judetul Timis, 12 persoane in judetul Arad si 6 persoane la Alba).

Update 20:51- Opt persoane au murit si 62 au fost ranite in judetele Timis, Arad, Hunedoara si Bistrita-Nasaud, in urma furtunilor care au dobarat copaci si au smuls acoperisuri. Mai multe spitale, scoli, dar si blocuri au ramas fara acoperis, fiind avariate mai multe masini. Zeci de localitati sunt fara curent electric, intervenindu-se pentru indepartarea efectelor furtunilor. In judetul Maramures, mai multi turisti sunt blocati in telescaun.

Potrivit unui bilant provizoriu transmis de Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU), furtunile au provocat probleme in mai multe judete ale tarii.

In Timis, patru persoane au decedat iar 48 au fost ranite, fiind vorba despre 42 de adulti si sase copii.

Update 18:34- O femeie aflata in statiunea aradeana Moneasa, situata la o distanta de o suta de kilometri de municipiul Arad, a murit dupa ce a fost lovita de un copac rupt de vijelie, chiar in fata unui hotel in care urma sa intre.

Citeste si:
Tragedie în Italia. Un autobuz a căzut 15 metri în gol şi a luat foc
Tragedie în Italia. Un...

Update 18:24- Numarul persoanelor ranite a ajuns la 26 de raniti.

Reprezentantii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Timis au declarat, pentru News.ro, ca sunt deja confirmate patru decese in urma furtunii care s-a inregistrat in judet.

Doua decese sunt in Timisoara, fiind vorba despre femeia de 36 de ani surprinsa de un copac la Gradina Zoologica si de o persoana ranita de un panou publicitar, dar si despre doua persoane din Buzias, peste care a cazut un copac in parc.

”Alte 12 persoane sunt ranite. Situatia este in dinamica, avem peste 140 de pompieri care intervin in intreg judetul”, au precizat reprezentantii ISU Timis
.

Potrivit acestora, furtuna s-a mai potolit in intensitate, dar este in continuare inorat si ploua. Vantul insa nu mai bate cu putere.

Pagube incredibile

Primarul Timisoarei, Nicolae Robu, a declarat ca, in urma furtunii, s-au produs pagube incredibile. El a spus ca zeci de copaci au fost doborati, alimentarea cu energie electrica si apa a fost intrerupta, acoperisuri au fost smulse de vant, multe strazi sunt blocate, iar mai multe autovehicule, inclusiv TIR-uri au fost rasturnate.

„Sunt pe teren si ma crucesc. Sunt zeci de copaci la pamant, strazi blocate. Am ramas fara curent electric, fara apa. Sunt acoperisuri smulse de pe case, de pe blocuri. S-a surpat o poarta de intrare in oras, dinspre aeroport. Sunt TIR-uri rasturnate. De cand sunt eu nu am mai vazut asa ceva”, a declarat Nicolae Robu.
Citeste si:
Explozii uriașe la o stația GPL din Crevedia. O persoană a decedat
Explozii uriașe la o stația...

Potrivit reprezentantilor Politiei Judetene Timis, un copac a cazut peste o femeie la Gradina Zoologica din Timisoara. Femeia, de 36 de ani, a murit.

De asemenea, un panou publicitar s-a desprins si a cazut peste o masina fiind mai multe persoane incarcerate. Accidentul s-a produs pe Calea Lugojului, la intrarea in municipiul Timisoara, unde traficul este complet blocat pe ambele sensuri, scrie News.ro.

Secretarul de stat Raed Arafat a anuntat ca si una dintre persoanele surprinse de panoul publicitar a decedat, o alta fiind ranita.

Cel putin 30 de copaci au fost smulsi de vant

Arafat a precizat ca situatia este in dinamica, pompierii militari intervenind in mai multe zone, dar anunta ca intensitatea furtunii a mai scazut.

ANM a emis a atentionare cod portocaliu de intensificari ale vantului, care vor depasi la rafala 90 km/h, iar trecator vor lua aspect de vijelie, cu frecvente descarcari electrice si averse de ploaie care vor cumula izolat 15-20 l/mp. pentru judetul Bihor si mai multe zone din judetele Timis, Arad si Caras-Severin.

Citeste si:
Ungaria, zguduită de 13 cutremur în mai puțin de 24 de ore
Ungaria, zguduită de 13...

De asemenea, o atentionare cod galben este valabila pentru mai multe zone din judetele Alba, Cluj si Satu Mare.

Dezastru si in municipiul Arad dupa o furtuna de cateva minute

O furtuna de scurta durata a produs pagube in mai multe zone din judetul Arad, inclusiv in municipiul Arad, unde acoperisurile mai multor cladiri au fost avariate, unele fiind dislocate complet de vijelie si aruncate pe strazi, fara a fi inregistrate victime.

Potrivit purtatorului de cuvant al ISU Arad, George Plesca, zeci de apeluri au fost inregistrate la 112 in numai cateva minute, oamenii solicitand ajutor in urma distrugerilor provocate de furtuna.

In municipiul Arad, numerosi copaci au fost rupti si au cazut pe drumuri, ingreunand traficul. Totodata, in cadere, acestia au avariat autoturisme in toate cartierele orasului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.