Senatorul USR Mihai Gotiu avertizeaza ca Executivul pregateste retragerea dosarului Rosia Montana de la UNESCO si ii acuza pe guvernanti de faptul se pregatesc ”sa faca blat” in litigiul de la Washington, pentru a nu se afla adevarul despre modul in care Gabriel Resources a cheltuit sute de milioane de dolari in Romania cu politicienii, expertii, jurnalistii si agentiile de publicitate si PR care au sustinut proiectul minier.

Reactia senatorului USR vine dupa ce intr-un articol publicat in editia online a ziarului ”Adevarul” se prezinta un punct de vedere semnat de o consiliera din minister, in care se pretinde ca asumarea depunerii dosarului Rosia Montana la UNESCO de catre fostul ministru al Culturii Corina Suteu ar afecta sansele Romaniei in arbitrajul de la Washington, in care compania Gabriel Resources solicita despagubiri de 4,4 miliarde de dolari.

„E o minciuna si o dezinformare grosolana. Includerea in Lista Patrimoniului Universal ar reprezenta recunoasterea internationala, la cel mai inalt nivel posibil, a valorii exceptionale a patrimoniului cultural si natural de la Rosia Montana. O asemenea recunoastere ar fi o oportunitate uriasa, o sansa fantastica pentru dezvoltarea sustenabila a comunitatilor locale din toti Muntii Apuseni si orase din apropiere, ca Abrud, Campeni, Baia de Aries, Zlatna, Brad, Alba Iulia, Teius ori Aiud. Ce nu se spune insa in acest punct de vedere e ca Rosia Montana se bucura de protectie, indiferent de includerea sau neincluderea ei in UNESCO. In timpul mandatului de ministru al Culturii al senatorului USR Vlad Alexandrescu situl de la Rosia Montana a fost inclus, in integralitate, pe Lista Monumentelor Istorice din Romania si a fost inscris in Lista indicativa UNESCO. In acest sens, atat Legea privind protejarea monumentelor istorice nr. 422/2001 (art. 10 si 11), cat si Legea Minelor nr. 85/2003 (art. 11) arata cat se poate de clar ca activitatile miniere distructive pe terenurile pe care se afla asemenea monumente este interzisa”, a explicat Mihai Gotiu.

Conform senatorului USR, punctul de vedere redactat de reprezentantii Ministerului Culturii si ”scurgerea” lui catre presa face parte dintr-o strategie ce comunicare prin care, prin manipulari grosolane, se incearca inducerea ideii ca Romania ar risca sa plateasca daune de miliarde de dolari din cauza celor care lupta pentru salvarea Rosiei Montane si respectarea drepturilor localnicilor, scrie News.ro.

„Daca se va plati fie si doar un cent despagubire catre Gabriel Resources, acest lucru se va datora in exclusivitate tuturor celor care, intr-un fel sau altul, s-au infruptat din sutele de milioane de dolari pe care compania i-a cheltuit in Romania. Teama ca lista cu toti acesti profitori ar deveni publica este motivul pentru care actuala Putere face, in continuare, jocurile companiei. Nu cred ca e vreo coincidenta ca un astfel punct de vedere e redactat cu putine zile inaintea vizitei reprezentantilor UNESCO in Romania, ori ca un proiect de modificare a Legii Minelor, asemanator cu cel care a scos oamenii in strada in toamna lui 2013, se afla in lucru la Guvern si e asteptat la Parlament”, a mai spus Mihai Gotiu.

In urma cu o saptamana, senatorul USR Mihai Gotiu i-a trimis o interpelare premierului Mihai Tudose in care i-a solicitat sa confirme sau sa infirme faptul ca ar fi primit o scrisoare din partea uneia dintre firmele de avocatura care reprezinta Romania la Curtea de Arbitraj de la Washington, in care s-ar recomanda retragerea din litigiu si avizarea proiectului minier de la Rosia Montana.

Citeste si:
Grindeanu: „După 6 decembrie, dintr-odată se va testa mai mult”
Grindeanu: „După 6 decembrie,...


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.