Dragne a iesit din arestul Politiei Capitalei in jurul orei 14.00, dupa ce a expirat ordonanta de retinere emisa de procurori pe numele acestuia, el refuzand sa faca declaratii, scrie NEWS.RO.

Maria Vasii, avocata lui Dragne, a precizat ca el a fost plasat sub control judiciar.

Vasii a mai spus ca Ilie Dragne a preluat in administrare ferma Salcia la sfarsitul lunii ianuarie-inceputul lui februarie, astfel ca ”nu are nicio legatura cu pretinsa lucrare (n.r. - lucrari de constructie la ferma) pentru care s-a emis acea factura fata de care procurorii lanseaza acuzatia de evaziune, cu un prejudiciu estimat la 223.000 de euro. Cealalta acuzatie cum ca si-ar fi angajat sotia la aceasta societate la care era administrator si este in prezent unic asociat, cu atat mai mult nu ne explicam aceasta acuzatie pentru ca nu este una serioasa”.

Ea a spus ca transferul pachetului de actiuni s-a facut prin hotararea actionarilor, chiar daca aceasta procedura nu este perfectata.

Domnul Dragnea Valentin si-a cedat toate partile sociale, iar in prezent societatea se organizeaza intr-o alta forma, procedura este in curs la Registrul Comertului, nu depinde de cei doi asociati finalizarea ei”, a precizat Maria Vasii.

Intrebata daca Valentin Dragnea, fiul liderului PSD, a predat toate actiunile, primind in schimb bani, Vasii a raspuns: ”Aceste aspecte care vizeaza strict relatia dintre cei doi parteneri de afaceri le veti afla intr-o conferinta de presa pe care o vor sustine cei doi”.

De asemenea, intrebata cine se ocupa de societate la momentul la care s-a semnat acea factura pentru lucrari de constructii, Vasii a spus: ”La acea data, in companie erau cei doi actionari, si Valentin Dragnea era actionar. Valentin Dragnea nu este responsabil pentru ca procurorii il acuza pe Dragne Ilie, administratorul, ca ar fi complice la evaziune fiscala, ori despre aceasta infractiune vorbim doar pe seama administratorului. Valentin Dragnea nu a fost niciodata administrator, a avut doar calitatea de actionar”.

Intrebata cine era administrator cand s-a semnat acea factura, avocata a raspuns: ”La acea data era fostul administrator, nu-mi permit sa vorbesc despre el, este o alta persoana fata de care se face urmarirea in cauza. Dragne Ilie a preluat intr-adevar si functia de administrator la sfarsitul lunii ianuarie-inceputul lui februarie”.

Ea a mai spus ca pentru aceasta factura nu s-au incasat venituri, intrucat factura venea ca urmare a unor lucrari de constructie care au fost incoporate in cladirile in care sunt porcii, ”asadar nu a existat o imbogatire de pe urma acestei facturi”.

Ancheta, desi priveste mai multe societati si se vorbeste despre acel pretins prejudiciu de 9 milioane de euro, chiar procurorii in actul de inculpare a lui Ilie Dragne, vorbesc despre 223.000 de euro si nu de 9 milioane euro, ca atare nu cred ca era o acuzatie atat de serioasa incat sa se ia nicio masura preventiva, fie ea si controlul judiciar”, a declarat Maria Vasii.

Ea a sustinut ca, din punctul sau de vedere, o persoana care este cercetata intr-un alt dosar a facut un denunt pentru a beneficia de reducerea pedepsei si a nominalizat mai multe societati comerciale care prestau anumite lucrari de constructii. Intre societatile beneficiare acestor lucrari era si ferma Salcia.

”Este vorba despre un inculpat intr-o cauza ce se afla pe rolul Curtii de Apel Ploiesti”, a precizat Vasii.

Ilie Liviu Dragne a fost audiat joi la Politia Sectorului 1 Bucuresti, iar ulterior a fost retinut de catre procurori pentru 24 de ore, sub acuzatia de evaziune fiscala.

In acest dosar, in care este vizata si ferma de porci Salcia din judetul Teleorman, detinuta de Valentin Stefan Dragnea, fiul liderului PSD, Liviu Dragnea, au mai fost retinute, joi, alte opt persoane.

Joi dimineata, politistii din Capitala si din opt judete au facut perchezitii la 80 de adrese - locuinte si sedii ale unor societati din domeniile constructii, facility management, prelucrare deseuri si cresterea porcilor - intr-un dosar de evaziune fiscala cu un prejudiciu de peste noua milioane de euro, instrumentat de Parchetul instantei supreme.

Conform sursei citate, in acest dosar se fac cercetari pentru evaziune fiscala si folosire cu rea-credinta a bunurilor sau creditului de care se bucura societatea.

Procurorii au stabilit ca in contabilitatea a 12 societati comerciale care isi desfasoara activitatea in domeniile constructii, facility management, prelucrare deseuri si cresterea porcinelor, in perioada 2010-2016, in scopul sustragerii de la plata taxelor si impozitelor datorate bugetului de stat, au fost mentionate in contabilitate cheltuieli nereale, fapt care a dus la prejudicierea bugetului de stat cu suma totala de 39.873.671 lei (echivalentul a 9.079.017 euro), din care 15.815.202 lei impozit pe profit diminuat si 24.058.469 lei TVA dedus nelegal.

Ferma de porci Salcia din judetul Teleorman, detinuta de Valentin Stefan Dragnea, fiul liderului PSD, Liviu Dragnea, este una dintre societatile la care joi dimineata procurorii au facut perchezitii.

Ferma Salcia, al carei obiect principal de activitate este cresterea porcilor, are 240 de angajati. In 2015, a inregistrat un profit de 89.265 lei la o cifra de afaceri de 39,5 milioane lei, iar anul trecut a avut afaceri de 34,2 milioane lei si un profit net de 52.255 lei.