Social 3 August 2017 17:18
In prima jumatate a lui 2017, autoritatile romane au capturat aproape 75 de milioane de tigari de contrabanda, in valoare de circa 45 de milioane de lei. Datele sunt disponibile in timp real, pentru prima data in Romania, pe website-ul www.stopcontrabanda.ro, o campanie desfasurata de catre British American Tobacco.

Cele 4 operatiuni SCUT desfasurate de catre ANAF prin autoritatea vamala, actiunile sporite ale Politiei de Frontiera, intensificarea controalelor desfasurate de Politia Romana precum si finalizarea unor dosare importante de criminalitate organizata de catre DIICOT au condus la scaderea pietei ilicite in prima jumatate a anului 2017.

Autoritatile au impiedicat zilnic peste 20.000 de pachete de tigari de contrabanda sa ajunga pe piata neagra din Romania, adica echivalentul consumului total al unui oras de circa 100.000 de locuitori.

Cu toate acestea, impactul contrabandei asupra incasarilor la bugetul de stat este in continuare semnificativ, fiecare punct procentual de piata neagra insemnand aproximativ 40 milioane euro neincasati de catre stat sub forma de taxe si accize.

„Desi in prima jumatate a lui 2017 nivelul contrabandei a scazut cu 1,3 pp fata de finalul anului trecut, ajungand la 15,5%, suntem inca departe de media europeana de 9%. Contrabandistii raspund eforturilor intensificate ale autoritatilor cu metode din ce in ce mai surprinzatoare de fortare a granitelor, incurajati de profiturile mari pe care le aduce traficul ilegal”,a declarat Ileana Dumitru, director Juridic si Relatii Publice al British American Tobacco Romania.

Campania „Stop Contrabanda” a fost martora diversificarii si imbunatatirii tehnicilor inedite folosite de traficanti pentru introducerea ilegala a tigarilor in tara. Pachetele de tigari sunt ascunse in saci de faina si bidoane de detergent lichid, baxurile de tigari sunt transportate peste Prut folosind lansete de pescuit si deltaplane, sunt dosite in caroseria autoturismelor, sau ascunse in trenuri de marfa si chiar in nave sub pavilion strain.
O alta sursa de ingrijorare, documentata si pe www.stopcontrabanda.ro, este aparitia pe piata neagra a tigarilor ”fabricate” in casa si asa-zisele ”fabrici” ilegale de tigari aflate in subsolul blocurilor.

Potrivit unui comunicat remis 9am, din cauza accesului facil la produse de contrabanda, Romania a ocupat in 2016 un alarmant loc 6 la nivelul Uniunii Europene ca volum de tigari de contrabanda consumate, potrivit unui studiu KPMG realizat pentru think-tankul britanic Royal United Services Institute. In urma aceluiasi studiu, 83% dintre romanii intervievati au primit oferte de tigari de contrabanda chiar pe strada, cu 40% mai mult decat media europeana, ceea ce dovedeste indrazneala tot mai mare a traficantilor de tigari, incurajata de profitabilitatea ridicata si riscurile reduse, precum si nevoia de intensificare a eforturilor autoritatilor pentru combaterea fenomenului.

Despre contrabanda cu tigari in Romania

  • Romania este una dintre cele mai afectate tari din Uniunea Europeana, a doua din Europa de Est, dupa Polonia
  • Nivelul pietei negre din Romania este mult peste media europeana de 9%, iar regiunea cea mai afectata de contrabanda cu tigari ramane in continuare Nord-Estul tarii. Aici se afla granitele cu Ucraina si Republica Moldova, principalele tari de origine pentru tigarile de contrabanda ce ajung sa fie consumate in Romania.
  • Romania are in total 2.000 de km de granita cu tari non-UE, in care pretul tutunului poate fi de pana la 6 ori mai mic decat in Romania.
  • Traficul ilicit de tigari prejudiciaza anual statul roman cu peste 650 milioane de euro (aproximativ 3 miliarde de lei). Bugetul de stat pierde circa 50 de milioane de euro lunar din cauza pietei negre. Pentru fiecare procent adaugat pietei ilegale de tutun, bugetul de stat pierde anual inca 40 milioane de euro.
  • In ultimii 7 ani ( 2010-2016 ) statul roman a pierdut 4,8 miliarde de euro ( aprox. 21,6 miliarde de lei).
  • Piata neagra a crescut cu 27%, intre 2011 si 2016.
  • Fiecare container de tigari ilegale inseamna 1 milion de euro profit pentru retelele de contrabanda. Date ale Interpol arata ca traficul ilicit de tigari este un catalizator pentru traficul de droguri, arme, persoane si chiar activitati teroriste.
Citeste si:
Controalele la frontierele interne din spaţiul Schengen nu trebuie...
Controalele la frontierele...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.