Social 2 Iulie 2017 19:50
Oamenii s-au adunat duminica in Piata Victoriei, urmand sa participe la un mars de protest fata de "enorma dezamagire" reprezentata de numirea noului prim-ministru, dar si fata de mai multe decizii ale Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR), precum decizia de constitutionalitate a desfiintarii notiunii de conflict de interese pentru functionarii publici si desfiintarea infractiunii de tentativa la abuz in serviciu. Comform programului anuntat, la 20:00 sau la 20:30, manifestantii ar urma sa plece in mars pe traseul Piata Victoriei - Piata Romana - Piata Universitatii - Parlament - Curtea Constitutionala.

Update 22.45 Protestul s-a incheiat la Piata Constitutiei, dupa aproape trei ore.

Update 22.09 Numarul protestatarilor s-a redus din pricina ploii.

Totusi, cateva sute de protestatari au ajuns la Palatul Parlamentului. Un barbat cu portavoce aduce acuzatii parlamentarilor.

In pofida ploii puternice, ei au scandat minute in sir "Hotii" si "Jos Tariceanu, Dragnea si Dorneanu!", acompaniati de sunetul vuvuzelelor. Apoi au strigat de foarte multe ori "DNA, sa vina sa va ia!", urmat de "Nu scapati!" si de "Nu cedam!"..

Update 21.19 Aproximativ o suta de persoane s-au strans, duminica seara, in Piata Mare din Sibiu, pentru a protesta fata de noul program de guvernare si de instalarea Guvernului Tudose. Si la Iasi, peste 25 de persoane au iesit in strada, cerand demisia Guvernului.

Cei mai multi au pancarte cu ”#rezist”, dar si cu mesaje impotriva Guvernului. ”Refuz sa fiu solidar cu Guvernul de cancan al Romaniei”, scrie pe cele mai multe dintre pancartele din Piata Mare. Multi dintre manifestanti au steaguri tricolore.

Motivul care i-a facut pe sibieni sa organizeze acest protest, spun ei, a fost anuntul privind desfiintarea Pilonului II de pensii. Desi autoritatile au revenit asupra declaratiilor respective, oamenii nu mai au incredere.

”Nu putem accepta sa se joace alba-neagra cu noi, ba ca ne lasa fondul de pensii din Pilonul II in pace, ba ca il desfiinteaza, ba ca, de fapt, nici ei nu stiu ce au vrut sa zica. Ce ar trebui sa credem? Au vrut sa ne testeze reactia?”, spun unii dintre organizatorii evenimentului.

Si la Iasi, peste 25 de persoane s-au adunat in Piata Unirii, incepand cu ora 19.00.

Citeste si:
Dosar de corupție în vămi. Polițiști de frontieră, suspecți că au...
Dosar de corupție în vămi....

Ei au pancarte cu mesaje impotriva noului guvern: ”Iasiul va acuza! Ne mintiti zi de zi”, ”PSD nu va mai vrem”, ”Cat timp ii mai lasam?” si
”Scurt si la obiect: Vrem demisia Guvernului si a Parlamentului defect”.

Update 21.02 Manifestantii porniti in mars in cadrul protestului fata de noul premier Mihai Tudose si fata de decizii ale Curtii Constitutionale au ajuns la Piata Romana, numarul lor ajungand la 1.000. Protestatarii canta imnul de stat si se indreapta spre Universitate.

Din Piata Victoriei au plecat peste 500, insa pe traseu numarul lor s-a dublat

Urmatorul punct prin care vor trece demosntrantii este Piata Universitatii, ultima oprire fiind Palatul Parlamentului si implicit sediul Curtii Constitutionale.

Update 20.41- Protestatarii au pornit in mars pe traseul Piata Romana - Piata Universitatii - Parlament (Curtea Constitutionala).

Citeste si:
Profesorii protestează în Piața Victoriei. Principalele...
Profesorii protestează în...

Unii dintre cei prezenti in piata au steaguri tricolore, altii au tobe si fluiere. De asemenea, a fost adus si un manechin in zeghe cu chipul lui Liviu Dragnea. Manifestantii scandeaza "PSD, ciuma rosie!".

Soferii care trec pe langa grupul de protestatari claxoneaza, scrie News.ro.

Jandarmii au inceput deja sa instaleze garduri de protectie

„Daca ramanem pasivi si nu luam atitudine la ceea ce se intampla in jurul nostru, vom pierde definitiv razboiul pe care l-am dus cu coruptia cel putin in ultimele cinci luni”, se arata in postarea de pe pagina de Facebook a evenimentului, intitulat „Impreuna salvam tara de corupti”.

Conform organizatorilor, mai multe decizii ale Curtii Constitutionale sunt motivele pentru care va avea loc acest mars, enumerand decizia de constitutionalitate a desfiintarii notiunii de conflict de interese pentru functionarii publici si inlocuirea ei cu sintagma „folosirea functiei pentru favorizarea unor persoane”, desfiintarea infractiunii de tentativa la abuz in serviciu, obligarea Parlamentului de a pune prag la abuzul in serviciul si publicarea unei hotarari prin care cenzureaza publicarea opiniilor concurente ale judecatorilor.

„Toate acestea sunt semne ale unei dictaturi incipiente, iar societatea civila trebuie sa se trezeasca si sa protesteze!”, spun organizatorii.
Citeste si:
Protestul de trei zile al fermierilor şi transportatorilor începe...
Protestul de trei zile al...

Acestia mai scriu ca desemnarea lui Mihai Tudose in functia de premier este o „enorma dezamagire” pentru societate, avand alte asteptari dupa ce presedintele Iohannis a spus ca va numi in functie o persoana integra si fara probleme penale, fiind ales, insa, „un om cu zero realizari in guvernul Grindeanu, cu un doctorat suspect de plagiat si banuit chiar in interiorul propriului partid ca are legaturi cu serviciile secrete”.

„Sa nu uitam ce anume ne-a scos pe toti in strada incepand cu 31 ianuarie: nu doar OUG 13 data noaptea ca hotii, dar si tot sistemul acesta putred de corupt de care abia de curand am inceput sa fim mai constienti. Nu mai vrem hotie, minciuna, sfidare, aroganta, incompetenta si coruptie! Ne dorim o clasa politica curata si onesta, care sa lucreze pentru cetateni, nu doar in interes personal, o clasa politica bazata pe meritocratie si valori morale, valori europene”, se mai arata in postare.

Citeste si:
Protestul transportatorilor continuă. Manifestanții au spus că...
Protestul transportatorilor...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.