Social 7 Iunie 2017 17:59
In 2016, la nivel national au fost inregistrate 9.444 de cazuri de taieri ilegale de arbori, ceea ce reprezinta o medie de 26 de cazuri pe zi, potrivit noului raport Greenpeace Romania. Din totalul cazurilor depistate ca fiind ilegale, 3.986 - adica 42% - au fost identificate de cetateni.

Dintre judetele care au inregistrat cele mai multe cazuri identificate de taieri ilegale, pe primul loc se afla judetul Mures cu 1057 de cazuri (11%), urmat de Brasov – 664 de cazuri (7%) si Olt - 605 cazuri (6%).

Ca volum de lemn taiat ilegal, raportul Greenpeace Romania arata ca din judetele Maramures, Iasi si Cluj au disparut cele mai mari cantitati de lemn, cele trei judete inregistrand 52% din volumul de lemn taiat ilegal la nivel national.

Cu o medie de 14,82 m³ pe caz, prejudiciul total estimat de autoritati, in perioada 2015-2016, este de 39.475.235,29 ron (aproximativ 9 milioane de euro), iar cele mai mari prejudicii au fost inregistrate in judetul Maramures – 17.966.536 ron – reprezentand 45,59% din valoarea totala la nivel national.

1.146 mijloace de transport confiscate si contraventii in valoare de 33.038.652 ron

Potrivit unui comunicat remis 9am, in cursul anului 2016 au fost aplicate 22.264 de contraventii, in valoare de 33.038.652 ron, cele mai multe fiind inregistrate in judetele Arges – 2.106 contraventii, Vrancea – 1.969 si Mures – 1.455. Totodata, ca urmare a noilor prevederi legale, au fost confiscate, de catre reprezentatii Politiei si cei ai Jandarmeriei, 1.146 de mijloace de transport folosite pentru transportarea de material lemnos fara provenienta legala.
42% din taierile ilegale depistate au fost semnalate de catre cetateni

Cifrele arata ca implicarea societatii civile a avut un rol extrem de important si fara precedent in identificarea si semnalarea cazurilor de taieri ilegale. Astfel, 42% dintre cazurile investigate, respectiv 3.986, au fost identificate de cetateni si semnalate autoritatilor, prin instrumentele puse la dispozitie de catre autoritati- Radarul Padurii, aplicatia mobila Inspectorul Padurii, site-ul, www.inspectorupadurii.ro, dar si prin platforma on-line lansata de Greenpeace Romania, www.salvezpadurea.ro.

Judetele cu cel mai mare grad de implicare a cetatenilor sunt Arges si Dambovita, fiecare cu 7% din totalul cazurilor identificate ca urmare a sesizarilor primite.

In ceea ce priveste aplicatia mobila Inspectorul Padurii, aceasta a fost instalata de peste 60.000 de utilizatori, iar din totalul apelurilor efectuate la numarul de urgenta 112, pentru a verifica transportul de material lemnos, 1 din 5 a dus la descoperirea unei infractiuni. Mai exact, 3.184 de transporturi verificate nu erau inregistrate in baza de date a sistemului de prevenire a taierilor ilegale (SUMAL), conform prevederilor legislative in vigoare.

Citeste si:
Începe programul de ajutor pentru încălzire. Statul nu-și găsește...
Începe programul de ajutor...

„Felicitari cetatenilor care nu au ramas pasivi in fata distrugerii padurilor. Iata cum transparenta poate ajuta in lupta impotriva taierilor ilegale. Ministerul Apelor si Padurilor trebuie sa continue sa ofere cetatenilor posibilitatea de a contribui la stoparea degradarii padurilor Romaniei, prin implementarea completa a Sistemului de Management al Informatiilor si de Monitorizare Forestiera.

Pe langa acest sistem care presupune integrarea datelor legate de administrarea padurilor, transparenta totala mai inseamna date statistice corecte si publice, deci continuitatea Inventarului Forestier National, precum si un registru unic si public al contraventiilor si infractiunilor silvice, care sa reuneasca raportarile tuturor autoritatilor de control, de la Garda Forestiera la Politie si Jandarmerie. ” a adaugat Valentin Salageanu, Coordonator al campaniei de Paduri la Greenpeace Romania.

Citeste si:
Galusca (Greenpeace Romania): Ministerul habar nu are ce se...
Galusca (Greenpeace Romania):...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.