Exercitiul de alarmare a populatiei privind posibile situatii de mare risc a inceput marti, cand sirenele au sunat in judetele Braila, Calarasi, Constanta, Ialomita, Tulcea si Vrancea, si se va incheia vineri.

Sirenele care anunta situatiile de urgenta vor fi testate, joi, intre orele 10 si 15, in judetele Alba, Harghita, Bihor, Bistrita-Nasaud, Cluj, Covasna, Maramures, Mures, Satu Mare, Salaj si Sibiu, iar vineri exercitiul se va desfasura in judetele Arad, Caras-Severin, Dolj, Gorj, Hunedoara, Mehedinti, Olt, Teleorman, Timis si Valcea.

Anuntul de testare a sirenelor a fost facut de Departamentul pentru Situatii de Urgenta pe pagina de Facebook, cu indemnul ”#SHARE ca sa nu fim luati prin surprindere”.

Exercitiul PROCIV 2017 a inceput marti, cand sirenele au sunat in judetele Braila, Calarasi, Constanta, Ialomita, Tulcea si Vrancea.

Miercuri, exercitiul a continuat in Bucuresti si in judetele Arges, Bacau, Botosani, Brasov, Ilfov, Neamt, Prahova, Suceava, Vaslui, Buzau, Dambovita, Giurgiu si Iasi. Concuzia a fost ca Bucurestiul are 400 de sirene, dintre care doar 15% au dubla comanda, de la fata locului si de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta sau autoritatea locala, ceea ce reprezinta o vulnerabilitate, in Sectorul 6 fiind cele mai multe sirene care pot fi actionate automat. Unele dintre sirene nu au functionat in timpul exercitiului de alarmare.

Seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta din Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, a explicat ca exercitiul este organizat pentru ca populatia trebuie sa stie ce inseamna fiecare sunet al sirenei, in cazul unor situatii de mare risc.

"Este un exercitiu prin care testam sirenele si obisnuim populatia ce inseamna fiecare sunet, ce inseamna cand suna asa sau cand suna altfel. Este un exercitiu care s-a facut si in alte tari, Germania a avut asa ceva recent la nivel national, prin verificarea sistemelor de instiintare publica, a sirenelor in mod deosebit", a spus, in 13 aprilie, seful DSU.

El a mai afirmat ca IGSU va verifica, in urma acestui exercitiu, si daca toata lumea a sesizat ca sirenele sunt pornite.

"Sirenele sunt cele care exista in acest moment si vom analiza daca s-a auzit peste tot, daca toata lumea a sesizat ca sirenele sunt pornite, pentru ca sunt unii care si-au izolat geamurile si s-ar putea sa nu auda nimic. Atunci sunt sisteme alternative de alertare, la care incepem sa ne gandim, pe langa sirene, sa mai fie si altele. Facem parteneriat cu mass-media sa transmita instantaneu mesaje in situatii de urgenta", a precizat secretarul de stat.

Citeste si:
DSU lansează ghidul pentru situaţii de criză. Arafat: „Vom...
DSU lansează ghidul pentru...

Intrebat de ce sistemul este testat acum, Arafat a spus ca este ceva normal, pentru ca de multi ani nu a fost testat, transmite News.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.