Social 15 Martie 2017 08:43
Un complet de trei judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) este asteptat sa pronunte, miercuri, un verdict definitiv in dosarul in care Ioan Ficior, fostul comandant al coloniei de munca Periprava, este judecat pentru infractiuni contra umanitatii, dupa ce, in fond, el a fost condamnat la 20 de ani de inchisoare.

UPDATE 14:30. Inalta Curtea de Casatie si Justitie (ICCJ) a decis sa amane decizia finala in dosarul in care tortionarul Ion Ficior este acuzat de infractiuni impotriva umanitatii pentru data de 29 martie.



La ultimul termen al procesului, pe 1 martie, unul dintre martori le-a povestit judecatorilor despre perioada in care a fost incarcerat la Colonia de munca de la Periprava, unde a ajuns cu un bac pentru produse petroliere, dupa doua zile de mers fara aer, anchilozat din cauza ca nu se putea misca.

"Cand am fost scosi pe gura bacului, am fost intampinati de ofiteri si subofiteri, care ne-au primit poate cum ati vazut in lagarele naziste, cu amenintari, lovituri, inghesuiti cu paturile armelor in timp ce ni se spunea sa intram in ordine. Ne-au lovit fara pic de mila, sa ne puna in tema cu ce ne astepta la Periprava, unde s-a confirmat starea de teroare. Am fost purtat pe jos pe ploaie marunta, pana la acel lagar de exterminare. Am fost bagati in baraci, printre niste paturi care nu aveau lenjerie. Dupa o ora s-au deschis cele doua usi ale baracii si a aparut un grup de ofiteri si subofiteri, condusi de colonelul Condurache Dumitru. Ne-au ordonat sa iesim in fata si sa ii raportam datele personale, anii de condamnare si motivul”, a spus martorul, care a precizat ca a stat la Periprava pana in 8 septembrie 1959, cand a fost eliberat prin decret de gratiere pentru uneltire contra ordinii sociale.

Martorul le-a mai spus judecatorilor ca detinutii erau chinuiti, batuti, infometati, pusi la munca silnica, fara sa primeasca asistenta medicala cand erau bolnavi.

"Eram impinsi de la spate sa taiem stuf, uneori in apa pana la brau, in tovarasia sobolanilor de balta, a lipitorilor, in bataia soarelui necrutator. Ajunseseram numai rani cu puroi de la nisipul acela al Peripravei. Apa pe care o beam era numai din Dunare sau din niste gropi. Apa imputita, calda, amara, impreuna cu acea mancare proasta, ne-a provocat o epidemie. Nu ni s-a acordat ingrijire medicala”, a precizat martorul.

El a mai povestit ca detinutii nu primeau apa si munceau in soare, iar gatul si umerii lor erau decojiti si arsi pana la carne, transmite News.ro.

Intrebat de judecator daca s-a intalnit cu Ioan Ficior cat a stat la Periprava, martorul a spus ca il vedea pe comandatul coloniei de munca in curte, precizand ca acesta nu a intervenit niciodata cand detinutii erau batuti si injurati. "Nu am turnat niciodata pe nimeni. In dosarul de la CNSAS, am gasit declaratii ale vecinilor. Am vrut sa mi se elibereze certificat ca nu am fost informator, am fost refuzat”, a mai spus martorul.

Citeste si:
Dragnea solicita schimbarea judecatorului care se ocupa de constestati
Dragnea solicita schimbarea...

El a aratat ca acum poate sa spuna ca, omeneste, il iarta pe Ioan Ficior.

"I-am intalnit si pe Condurache, si pe Ficior, erau sefii de coada la alimentara la Piata Amzei”, a adaugat martorul.

Intrebat de procurorul prezent la sedinta de judecata daca la Periprava au murit oameni, martorul a spus: "Au murit, nu pot preciza numarul lor. In acea camera neagra, unde in permanenta era nisip ud pe jos, un fel de camera de pedepsire, acolo se aduceau in permanenta mortii”.

In finalul declaratiei, martorul le-a spus judecatorilor ca are o singura mare rugaminte: "Sa fim lasati in pace”.

Un alt martor le-a spus judecatorilor ca aproximativ 300-500 de oameni am fost urcati intr-un tren si plimbati doua zile, pana cand au ajuns la Tulcea, unde au fost urcati pe un vapor-cisterna care cara petrol, dupa cateva ore ajungand la Periprava.

Citeste si:
Tortionarul Ion Ficior a murit la Jilava
Tortionarul Ion Ficior a...

Acesta a povestit ca la Periprava au fost asteptati de sute de soldati, iar Ioan Ficior, care era calare pe cal, cu automatul in dreapta, le-a facut "o primire cordiala”, spunandu-le ca au fost adusi acolo pentru exterminare.

"Si tot de pe cal a dat un decret: cel care nu se supune si crede ca poate face ce vrea va fi impuscat. Din metru in metru erau soldati cu baionete. (…) Am ajuns la lagar - cladiri de chirpici si stuf, pe jos nisip. A coborat de pe cal si a facut o demonstratie. I-au adus pe niste confrati cu buturugi la picioare, erau mai demult acolo. Ni s-a adresat: «Daca nu va supuneti si nu vreti sa munciti, ajungeti asa»”, a aratat martorul in declaratia sa.

El a mai spus ca detinutii erau pusi sa praseasca, iar daca ramanea un firicel de iarba, erau pusi sa il ia cu dintii.

Ioan Ficior a lipsit la ultimul cuvant de la instanta suprema

In 30 martie 2016, fostul comandant al Coloniei de munca de la Periprava a fost condamnat de Curtea de Apel Bucuresti la 20 de ani de inchisoare pentru infractiuni contra umanitatii.
Citeste si:
Tortionarul Ioan Ficior, condamnat definitiv la 20 de ani inchisoare
Tortionarul Ioan Ficior,...

Decizia a fost contestata la instanta suprema, care va da o solutie definitiva in dosar.

Ficior a fost trimis in judecata in august 2014, fiind acuzat ca, in perioada 1958-1963, cand a condus Colonia de munca Periprava, a introdus si coordonat un regim de detentie represiv, abuziv, inuman si discretionar impotriva detinutilor politici, fiind inregistrate 103 decese.

"Din probele administrate in cauza pana la acest moment a reiesit faptul ca regimul de detentie aplicat de catre Ficior Ioan, in perioada in care a detinut functii de conducere in cadrul Coloniei Periprava, a fost unul menit sa duca la lichidarea fizica a detinutilor politici prin metode directe si indirecte precum: conditii de detentie mizerabile si inumane, rele tratamente; lipsa hranei adecvate; frigul extrem din baraci si aglomerare excesiva; lipsa apei potabile care era inlocuita cu apa murdara scoasa direct din Dunare; lipsa medicamentelor si a asistentei medicale sau refuzul de a acorda asistenta medicala adecvata; aplicarea de pedepse aspre pentru abateri minore de la regulament", au aratat procurorii Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie in rechizitoriu.

Citeste si:
Deținuții din Rahova, pe scena Teatrului Nottara. „Pot face și...
Din spatele gratiilor, direct...

Un caz asemanator a fost cel al lui Alexandru Visinescu, fostul comandant al Penitenciarului Ramnicu Sarat, condamnat definitiv, in 10 februarie 2016, la 20 de ani de inchisoare, decizia fiind o premiera din punct de vedere judiciar.

Visinescu este primul inculpat care a fost condamnat pentru fapte comise cu peste 50 de ani in urma.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.