Social 13 Martie 2017 12:29 de Clara Vacaru
Augustin Lazar, procurorul general al Romaniei, a declarat luni ca nu va demisiona, raspunzand astfel afirmatiilor ministrului Justitiei, Tudorel Toader, care a spus ca va face o analiza a activitatii Ministerului Public in urmatoarele doua saptamani si atunci va lua o deciziei privind revocarea lui Lazar, dar a lasat sa se inteleaga ca pana atunci acesta si-ar putea da demisia.

"Va spun doar atat: Nu. Si nici nu vreau sa intru in polemici publice", a declarat Augustin Lazar, pentru Realitatea TV, intrebat daca isi va da demisia, in contextul ultimelor declaratii ale ministrului Justitiei.

Ministrul Justitiei spune ca DNA a incalcat legea cand a anchetat OUG 13

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat duminica, la Antena 3, ca va avea zilele urmatoare o discutie cu procurorul general Augustin Lazar si, separat, cu procurorul general al DNA, Laura Codruta Kovesi, despre ancheta privind OUG 13, considerand ca s-a incalcat legea, conform deciziei Curtii Constitutionale, si a dat de inteles ca nu exclude nici varianta ca cei doi sa demisioneze pana atunci, scrie News.ro.

"Zilele urmatoare, voi avea discutii cu procurorul general al PICCJ, cu Augustin Lazar, si separat cu procurorul sef de la DNA, pe tema despre care vorbim, evolutiile acestea, modul in care dansii s-au raportat la lege, la standardul constitutional, la standardele Comisiei de la Venetia", a spus Toader.

Ministrul a criticat ancheta DNA privind oportunitatea si constitutionalitatea OUG 13, considerand ca CCR a demonstrat ca DNA si-a depasit atributiile.

Tudorel Toader a afirmat si ca va face o analiza a activitatii Ministerului Public in urmatoarele doua saptamani, urmand sa ia in acel moment o decizie finala, inclusiv privind revocarea celor doi procurori generali.

"Voi face o fundamentare, o evaluare a activitatilor desfasurate de Ministerul Public, pe de o parte, de DNA, pe de alta parte. Atunci evaluarea va avea doua componente, doua directii: pe de o parte, cea profesionala, pe cauza, pe de alta parte, cea manageriala, privind institutiile pe care domniile lor le conduc”, a mai spus Tudorel Toader.

Ministrul a dat de inteles ca nu exclude nici ca cei doi sa demisioneze intre timp. "Eu nu exclud ca in lipsa unei proceduri declansate de mine sa aiba dansii initiativa unei proceduri launtrice individuale privind modul in care s-au pozitionat la dispozitiile legale, constitutionale", a spus Tudorel Toader.

Citeste si:
VIDEO Laura Codruţa Kovesi, întrebată dacă va candida la prezidenţiale
 VIDEO Laura Codruţa Kovesi,...

El a mai spus ca in decizia sa va conta si efectul pe care astfel de masuri l-ar putea avea, invocand si MCV.

"Trebuie sa vedem si efectul, impactul, acestei masuri. Ma intorc la conditionalitatile MCV. Ma intorc la modul in care noi ne raportam la institutiile europene. De aceea, sunt convins, in detrimentul unor critici, in detrimentul celor care vor spune - repet, suficient incalcare pentru luarea masurii - ca o astfel de masura necesita o abordare, o fundamentare complexa si completa", a precizat el.

CCR a decis ca DNA si-a depasit atributiile cand a anchetat OUG 13

Curtea Constitutionala (CCR) a aratat in motivarea deciziei prin care a constatat existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre Ministerul Public - DNA si Guvern, ca ancheta procurorilor DNA legata de adoptarea OUG 13/2017 nu intra in competentele procurorilor, deoarece acestia nu pot face cercetari privind oportunitatea si legalitatea unui act normativ adoptat de legiuitor.
Citeste si:
Tudorel Toader candidează din nou la funcția de rector la...
Tudorel Toader candidează din...

Ministerul Public a precizat, vineri seara, ca analizeaza ”atent” motivarea deciziei Curtii Constitutionale privind existenta unui conflict juridic intre DNA si Guvern, ”urmand ca decizia sa fie respectata intocmai de catre procurori”.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.