Social 3 Martie 2017 12:43 de Clara Vacaru
Deputatul PSD Tudor Ciuhodaru a declarat vineri, pentru News.ro, ca propunerea legislativa pe care a depus-o la Parlament si care prevede inchisoare de pana la 3 ani pentru actiuni care au scopul schimbarii ordinii constitutionale si ingreunarii exercitarii puterii de stat se refera „strict” la manifestarile extremiste, revizioniste si separatiste care incalca articolul 1 din Constitutie.

E proiectul meu, l-am depus inca din mandatul trecut. Se incearca o uriasa manipulare acum, nu are nicio legatura cu nimic din ceea ce s-a spus pana acum. Am depus proiectul asta de lege inca din mandatul trecut. Se refera strict la manifestarile extremiste, revizioniste si separatiste care incalca articolul 1 din Constitutia Romaniei, adica stat suveran, independent, unitar si indivizibil. Nu are legatura cu nimic altceva, strict la articolul 1 din Constitutia Romaniei, ce incalca acel articol”, a afirmat Tudor Ciuhodaru

Social-democratul a mai spus ca reglementarile pe care le propune prin aceasta initiativa se regaseau in vechiul Cod penal.

„Aceste reglementari pe care le propun eu existau in vechiul Cod penal. Nu stiu de ce domnul Predoiu cand le-a transpus nu le-a mai prevazut. Incalcarea ordinii constitutionale si ingreunarea exercitarii puterii de stat exista deja in Codul penal. Eu vin pentru a completa acel vid legislativ punand niste pedepse mult mai soft, ca sa spun asa, pentru anumite lucruri care nu erau prevazute”, a explicat deputatul.

Tudor Ciuhodaru a sustinut ca „extremismul, revizionismul si separatismul nu sunt tolerabile in Europa, cu atat mai putin in tara noastra”.

Ciuhodaru propune pedepse cu inchisoarea pentru protestatarii vor sa schimbe ordinea constitutionala sau impiedica exercitarea puterii de stat

Chestionat daca va discuta cu colegii din PSD pentru a avea sustinerea lor in adoptarea proiectului, social-democratul a spus: „Este proiectul meu. Eu cred ca orice parlamentar roman ar trebui sa se gandeasca ca incalcarea articolului 1 din Constitutia Romaniei este nenegociabil. Mi se pare normal sa respectam articolul 1 din Constitutia Romaniei”.

Deputatul PSD Tudor Ciuhodaru a depus, la Senat, o propunere legislativa privind completarea Legii 286/2009 privind Codul penal care prevede pedepsirea cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani intreprinderea de actiuni impotriva persoanelor sau bunurilor, savarsite de una sau mai multe persoane impreuna, in scopul schimbarii ordinii constitutionale ori a ingreunarii sau impiedicarii exercitarii puterii de stat.

Citeste si:
Asociația Montană Carpați lansează proiectul "Plasticul apă nu se...
Asociația Montană Carpați...

Astfel, la articolul 397 se introduce alineatul 3 care va avea urmatorul cuprins: ”Intreprinderea de actiuni impotriva persoanelor sau bunurilor savarsite de una sau mai multe persoane impreuna, in scopul schimbarii ordinii constitutionale ori a ingreunarii sau impiedicarii exercitarii puterii de stat, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi”.

Social-democratul argumenteaza, in expunerea de motive, ca „Romania a fost intotdeauna un stat extrem de tolerant”, in conditiile in care pe teritoriul nostru traiesc multe minoritati „ce nu se pot plange ca sunt prigonite sau marginalizate de statul roman”.

Tudor Ciuhodaru considera ca lipsa unor masuri care „sa descurajeze si sa pedepseasca orice actiune impotriva ordinii constitutionale savarsite de persoane, organizatii sau partide a dus la exacerbarea acestor manifestari”.

Citeste si:
Alocație pentru copii din prima zi de viață. Proiectul de lege,...
Alocație pentru copii din...

Deputatul PSD precizeaza ca evenimentele de la Targu Mures, in care s-a cerut autonomia Tinutului Secuiesc, impun ca Parlamentul sa adopte propunerea legislativa in cauza.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.