Social 1 Martie 2017 12:26
La cuplurile obeze sarcina se prinde mai greu decat la cuplurile care nu sufera de obezitate, sugereaza un studiu realizat recent de cercetatorii americani si publicat in jurnalul “Human Reproduction”.

Studiile efectuate anterior pe aceasta tema au asociat problema obezitatii, la persoanele de sex feminin, cu prezenta unor dificultati ale conceperii. Cercetarea de fata arata ca in cazurile in care ambii parteneri sufera de obezitate, cuplul are cu pana la 59% mai putine sanse pentru ca sarcina sa se instaleze, prin comparatie cu cei care nu sufera de aceasta conditie, noteaza reuters.com citat de medlive.ro.

“Beneficiile unei greutati sanatoase sunt cunoscute, in schimb obezitatea poate creste riscul de declansare a multor boli, printre care cele mai frecvent intalnite sunt dibetul de tip II, bolile de inima si cancerul,” a declarat autorul studiului, Rajeshwari Sundaram de la Centrul “National Institute of Child Health and Human Development” din Maryland.

Pentru a realiza studiul de fata, Rajeshwari Sundaram si colegii sai s-au axat pe relatia dintre indicele de sarcina si indicele de masa corporala (BMI – body mass index) – un raport dintre greutate si inaltime.

Astfel, un indice BMI intre 18,5 si 24,9 este considerat a fi un raport greutate inaltime sanatos, in timp ce indicele care depaseste nivelul de 25 este considerat a reprezenta problemele de greutate si instalarea obezitatii.

Cercetatorii au clasificat persoanele participante la studiu in doua grupuri: obezi de clasa I – cu un indice cuprins intre 30 si 34, si obezi de clasa a II-a – cu un indice de peste 35.
In randul participantilor 27% dintre femei si 41% dintre barbati au fost incadrati in prima grupa de obezitate.

Cercetatorii au comparat apoi timpul mediu de a concepe pentru cuplurile care nu se confrunta cu problema obezitatii cu timpul de concepere al obezilor din clasa a II-a si au observat ca la cei din urma le-a luat cu 55% mai mult timp pentru instalarea sarcinii, prin comparatie cu omologii lor de greutate normala.

Citeste si:
Cătălin Măruță, desființat de internauți pe Threads. Prezentatorul...
Cătălin Măruță, desființat de...

Dupa contabilizarea altor factori care influenteaza fertilitatea – precum varsta, fumatul, exercitiile fizice si nivelul de colesterol din organism – cercetatorii au concluzionat ca persoanele obeze care se incadreaza in clasa a II-a de indice corporal au avut cu pana la 59% mai putine sanse pentru a concepe.

Spre deosebire de alte studii realizate pe tema fertilitatii la persoanele obeze, cercetarea de fata a utilizat indicele de masa corporala masurat de catre personalul medical, fara a se baza pe informatiile furnizate de catre participanti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.