Postul de televiziune Romania TV a fost amendat, joi, cu 5.000 de lei de CNA, in urma unor reclamatii pentru emisiuni difuzate in luna august 2016.

Reclamatiile s-au referit la Emisiuni de dezbatere si stiri din 17 august, emisiunea ”Breaking news”, din 21 august, si "Stirile Romania TV" de la ora 15.00, din 28 august.

”Zilnic si incontinuu titlurile acestui canal tulbura linistea, inspaimanta”, a reclamat un telespectator, cu privire la burtierele Romania TV.

Pe parcursul zilei de 17 august, in intervalul orar 07.00-00.00, Romania TV a transmis texte precum: ”Alerta in mai multe zone: Val de fenomene socante; Efecte devastatoare pentru populatie”.

”Ma autosesizez in legatura cu emisiunea difuzata duminica, 21 august, de postul Romania TV, in care fostul premier Victor Ponta a facut afirmatia ca la alegerile din diaspora cozile de la vot nu au fost din cauza guvernului ci din cauza celor ”care se asezau de doua ori, de trei ori, de patru ori la rand, ca sa fie cozi, sa se arate la televizor. (…) Victor Ponta a sustinut ca unul dintre motivele pentru care a demisionat din Guvern, in noiembrie 2015, a fost acela ca ar fi fost informat de Gabriel Oprea, la acea vreme vicepremier si ministru de Interne, ca se pregateau violente si incendierea unor institutii - un maidan, ca in Ucraina”, arata o autosesizare formulata de un membru CNA, in legatura cu emisiunea ”Breaking news”, potrivit News.ro.

Stirile Romania TV de la ora 15.00, din 18 august, au fost reclamate pentru prezentarea unei informatii cu privire la situatia din PNL, ilustrata cu o altercatie filmata intr-un parlament strain, fara sa fie precizata sursa.

”Se prezinta o bataie, filmata intr-un parlament strain, neprecizata sursa, sub tema «bataie cu sange in PNL». Bataia este prezentata in mod repetat, fara a se prezica unde este filmata. Stire manipulatorie, cu falsitate in prezentare, total lipsita de deontologie profesionala. Permitem astfel de manipulare la Romania TV?”, a aratat reclamatia.

In privinta burtierelor, Roxana Niculescu, directorul de programe al Romania TV a spus: ”Aceasta este politica noastra editoriala in ceea ce priveste burtierele. Ori de cate ori am dat informatii eronate sau am dezinformat cu aceste burtiere am primit amenzile corespunzatoare - 30.000 prin decembrie, 40.000 saptamana trecuta. Platim”, a spus Roxana Niculescu.

Citeste si:
Buhnici, amendat cu 20.000 de lei de CNCD pentru afirmațiile despre...
George Buhnici a fost amendat...

Sanctiunea a fost propusa de Radu Herjeu si a fost votata de initiatorul ei si de Monica Gubernat, Gabriel Tufeanu, Rasvan Popescu, Orsolya Borsos si Laura Georgescu. Dorina Rusu si Florin Gabrea au fost impotriva.

”Eu am semnalat problema burtierelor de la Romania TV si in sedintele trecute si am propus amenzi mari. Am si discutat ieri cu reprezentantii postului, care au spus ca vor remedia aceste probleme. Tinand cont de aceste promisiuni si de faptul ca aceasta este o incalcare din pachetul vechi, sa spun asa, am zis sa fiu mai indulgent, in a vota cuantumul amenzii mai mic si sa vedem daca dansii se corecteaza”, a spus Gabriel Tufeanu, care a dorit sa isi motiveze votul.

Dorina Rusu a propus o amenda de 10.000 de lei, pe care a votat-o alaturi de Florin Gabrea.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.