Televiziunea B1 TV a fost amendata cu 10.000 de lei de Consiliul National al Audiovizualului (CNA), marti, pentru patru editii ale emisiunii ”Dosar de politician” difuzate in luna noiembrie, in care s-a vorbit despre implicarea omului de afaceri George Soros in campania electorala din Romania pentru alegerile parlamentare. Afirmatiile nu au fost demonstrate pe parcursul respectivelor emisiuni.

Propunerea de 10.000 de lei a fost formulata de presedintele sedintei, Radu Bogdan Herjeu, dupa ce alte doua propuneri, formulate de Dorina Rusu, de 15.000 de lei, si de Rasvan Popescu, de 5.000 de lei, nu au avut sase voturi in doua tururi de vot.

Amenda de 10.000 de lei a fost votata de sapte din cei 11 membri CNA - Florin Gabrea, Valentin-Alexandru Jucan, Viorel Vasile Buda, Gabriel Tufeanu, Radu Bogdan Herjeu, Dorina Rusu si Orsolya Eva Borsos. Ceilalti - Monica Gubernat, Laura Georgescu, Radu Calin Cristea si Rasvan Popescu au fost impotriva.

Sebastian Ghita si Andrei Piticas au facut mai multe afirmatii pe care nu le-au putut demonstra

"La B1 TV au fost cateva emisiuni in care s-a vorbit despre subiectul asta - mai ales in emisiunea de pe 24 noiembrie 2016. «Dosar de politician», in care au fost prezenti Sebastian Ghita, Andrei Piticas. S-au facut multe afirmatii similare celor facute si pe alte posturi. Andrei Piticas a vorbit despre faptul ca ceea ce fac acum in Romania ONG-urile lui Soros este similar cu fenomenul Pitesti. Moderatorul nu a raspuns in niciun fel. Nici nu l-a intrebat ce e fenomenul Pitesti. In aceeasi emisiune s-a vorbit despre tradatorii de neam si tara. Moderatorul nu a reactionat. In emisiunea de pe 27.11, Sebastian Ghita spune ca i-au venit informatii despre cum sunt platiti ONG-istii lui Soros si i-a venit in plic acasa. Nu le-a aratat si nici nu a fost intrebat de moderator”, a spus Dorina Rusu.

”In emisiunea din 30 noiembrie s-a vorbit despre caracatita agentilor de influenta, antrenatii lui Soros care ne baga venin in suflet. Vorbesc despre faptul ca un invitat face afirmatii foarte grave pe post si moderatorul, desi este o dezbatere, nu spune absolut nimic. Tot in «Dosar de politician», de pe 17.11 s-a facut afirmatia ca procurorii si judecatorii sunt platiti de Soros, fara ncio dovada. Afirmatiile nu au fost in niciun fel amendate de moderatori, nu s-au cerut probe, nimic din toate astea”, a mai spus Dorina Rusu.

Sanctiunea a fost aplicata pentru editiile din 17 noiembrie, 24 noiembrie, 27 noiembrie si 30 noiembrie 2016 ale emisiunii ”Dosar de politician”, in baza articolului 3, alineatul 2 din Legea audiovizualului, care prevede ca toti furnizorii de servicii media audiovizuale au obligatia sa asigure informarea obiectiva a publicului prin prezentarea corecta a faptelor si evenimentelor si sa favorizeze libera formare a opiniilor.

Citeste si:
Buhnici, amendat cu 20.000 de lei de CNCD pentru afirmațiile despre...
George Buhnici a fost amendat...

Amenda a fost data si in baza articolului 40, alineatul 2 din Codul de reglementare a continutului audiovizual. ”Moderatorii programelor au obligatia sa solicite ferm interlocutorilor sa probeze afirmatiile acuzatoare sau sa indice, cel putin, probele care le sustin, pentru a permite publicului sa evalueze cat de justificate sunt acuzatiile”, arata articolul.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.