Potrivit unui comunicat al Romani CRISS, Romania a fost sanctionata din nou la CEDO pentru acte de violenta asupra romilor.

Romani CRISS semnaleaza recenta hotarare a Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), in cazul Boaca si altii contra Romaniei, prin care se reconfirma tratamentul violent al agentilor de politie fata de persoanele rome. O alta plangere formulata de Boaca si altii contra Romaniei a avut castig de cauza la CEDO, in ianuarie 2016, Curtea apreciind ca numeroasele cazuri de abuz din partea Politiei asupra populatiei rome necesita verificari si masuri de prevenire din partea statului roman.

In plangerea formulata de petenti, reprezentati la CEDO de catre de asociatia Romani CRISS, se arata ca in data de 27 august 2008 agenti ai Detasamentului Politiei pentru Interventie Rapida din Giurgiu impreuna cu Seful Politiei din Clejani au descins la locuinta familiei Boaca din Clejani, fara mandat de perchezitie, unde au apelat la violenta in maniera nejustificata - inclusiv prin folosirea de gaze lacrimogene - si au creat daune de proprietate, se arata in comunicatul remis 9am.

In rezolutia CEDO se arata ca autoritatile nationale carora reclamantul I. Boaca li s-a adresat nu au efectuat o investigatie eficienta, cu probe adecvate, pe care sa isi intemeieze respingerea plangerii. Ancheta a fost defasurata tinandu-se cont exclusiv de declaratiile agentilor de Politie, fara ca niciunul din membrii familiei Boaca sa fie audiati. Curtea mai constata faptul ca ancheta nu a incercat sa stabileasca daca acuzele reclamentului de violenta disproportionata sunt fondate, in timp ce Politia nu a prezentat dovezi care sa ateste necesitatea de a recurge la violenta in interactiunea petrecuta la locuinta familiei Boaca.

CEDO a stabilit ca Romania nu a respectat Conventia Europeana a Drepturilor Omului, in speta articolul 3, care prevede ca ”nimeni poate fi supus torturii, nici pedepselor sau tratamentelor inumane ori degradante”. Pentru repararea prejudiciului moral, Curtea a acordat petentilor suma de 11.700 Euro.

Citeste si:
Romii cer să fie recunoscuți ca minoritate etnică de India
Romii cer să fie recunoscuți...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.