O petitie pentru interzicerea folosirii animalelor la circuri a fost initiata, joi, in urma incendiului in care au murit 11 animele ale Circului Globus, in cateva ore aceasta strangand peste 12.700 de semnaturi.

Petitia, intitulata "Punem capat exploatarii animalelor salbatice in circuri", a fost initiata de Csibi Magor, director al World Wide Fund For Nature, fiind insotita de mesajul: "Circurile care exploateaza animale trebuie sa dispara! Este nevoie de o legislatie clara, care interzice aceste practici pentru todeauna!"

El sustine ca sunt aproximativ 3.890 de tigri ramasi in libertate pe tot globul, scrie News.ro.

"Specia este grav amenintata de disparitie si totusi ii gasim in captivitate peste tot in jurul nostru. Se estimeaza ca doar in SUA traiesc peste 5.000 de tigri in captivitate si din pacate nici tara noastra nu este o exceptie. Am putut vedea tigru tinut ca pet la Arad, tigru tinut in cusca de interlopi si de gradini zoologice improvizate. Iar azi vine vestea ca doi tigri au murit intr-un incendiu la Circul Globus. Locul animalelor salbatice nu este in captivitate, ci in libertate. Ideea ca inca exista locuri unde exploatam suferinta animalelor in scopuri de distractie n-ar mai trebui sa fie acceptabila pentru nimeni", spune initiatorul petitiei, care in cateva ore a adunat peste 12.700 de semnaturi.

In primavara anului trecut, fostul deputatul independent Remus Cernea a initiat un proiect legislativ care prevedea interzicerea folosirii animalelor salbatice la circ si relocarea in rezervatii a animalelor de la circuri, prin modificarea Legii 205/2004 privind protectia animalelor. Proiectul a fost insa respins.

Folosirea animalelor la circuri, interzisa in doua sectoare din Bucuresti

In Capitala, folosirea animalelor la circuri a fost interzisa in sectoarele 1 si 6. Consiliile locale ale acestor sectoare au adoptat, la sfarsitul anului trecut, hotarari care interzic activitatile si spectacolele ce folosesc dresuri de animale.

Astfel, in aceste sectoare sunt interzise spectacolele cu plata sau gratuite oferite de catre circuri ambulante, caravane si trupe de artisti ambulanti care au in programul de divertisment dresuri de animale salbatice, domestice, de companie, precum si cele care au expozitii de animale salbatice tip zoo.

Citeste si:
Zeci de deputați municipali din Rusia sprijină petiția prin care se...
Zeci de deputați municipali...

De asemenea, este interzisa camparea circurilor ambulante, a caravanelor si a trupelor de artisti ambulanti care au in programul de divertisment dresuri de animale salbatice, domestice sau de companie. Potrivit hotararilor emise de cele doua consilii locale, este interzisa si "orice forma de publicitate (afise, bannere, flyere, precum si masini, tricilete, caruri, carucioare, motoscutere, care promoveaza spectacole de circ ce au in program dresuri de animale salbatice, precum si cele care au expozitii de animale salbatice de tip zoo". Interdictia se aplica chiar daca spectcolele au loc in zone din afara sectorului.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.