Elevii unei scoli din judetul Arad si parintii acestora reclama ca, de cateva saptamani, in salile de cursuri este foarte frig, iar copiii se imbolnavesc, temperatura coborand si la 7 grade Celsius in unele clase.

Directoarea Scoalii Gimnaziale ”Sabin Manuila”, din satul aradean Sambateni spune ca centrala termica a fost in reparatii, iar acum este in probe, in timp ce primarul, care se ocupa de reinstalarea acesteia, sustine ca ”totul este o lucratura politica”, iar in sali este frig pentru ca s-ar fi folosit ”lemne ude la foc”.

Luni, in jumatate din salile de cursuri, aflate la etajul intai al cladirii, temperatura era cuprinsa intre 7 si 10 grade Celsius, iar la parter ajungea la 15 grade, scrie News.ro.

”Copiii nostri suporta frigul in clase de cand a inceput scoala, pentru ca centrala termica a fost in reparatii. Stau la cursuri cu manusi si caciuli, dar tot se imbolnavesc. Unii au ajuns la antibiotice, din cauza acestei situatii, care nu mai poate continua”, s-a plans mama unei eleve din clasa a VI-a.

Contactata de News.ro, directoarea scolii, Cornelia Foster, a spus ca ”elevii sunt nevoiti sa invete in conditii de temperaturi scazute de cand este frig afara”, in urma unui proiect initiat de Primaria Paulis, de care apartine satul, care a presupus construirea unei noi cladiri in care au fost reinstalate cele doua cazane ale centralei termice.

”Este un proiect al Primariei, care si-a asumat ca centrala va fi gata in septembrie, cand incepe scoala. Abia de cateva zile a fost finalizata centrala, iar acum este in probe, dar in clase este tot frig. Am anuntat Primaria, nu stim care este cauza, dar copiii se imbolnavesc la scoala”, a spus directoarea.

Conform sursei citate, de cand a inceput scoala, profesorii de serviciu au notat intr-un caiet, in fiecare zi, temperaturile din salile de cursuri, in care sunt puse termometre. ”Cel mai frig a fost sase grade in timpul programului scolar”, a spus Cornelia Foster

Citeste si:
Ungaria, zguduită de 13 cutremur în mai puțin de 24 de ore
Ungaria, zguduită de 13...

Primarul comunei, Ioan Turcin (PSD), spune ca ”totul este o lucratura politica” la care ar lua parte si conducerea scolii.

E campanie si sunt tinta unui atac politic. Directoarea i-a urcat pe parinti in capul meu de cand a inceput scoala. Va spun ca acum cazanele functioneaza, iar apa iese din ele la 80 sau 90 de grade. E drept, centrala este in probe de cateva zile, de cand a fost repusa in functiune, dar merge cum trebuie”, a spus edilul. El crede ca in scoala este in continuare frig pentru ca ”s-au folosit lemne ude la foc”.

”Acum o sa foloseasca lemne uscate si va fi mai bine”, a adaugat primarul, care sustinea anterior ca apa iese la 80 sau 90 de grade din instalatie pentru a fi pompata in calorifere.

Conform unor profesori, la etajul scolii reteaua de conducte si calorifere ar fi subdimensionata, iar din aceasta cauza sistemul de incalzire nu face fata suprafetei.

Citeste si:
Cum să treci peste frig fără ilic. Soluții care îți țin casa caldă...
Cum să treci peste frig fără...

”O perioada am folosit suflante si aeroterme in salile de cursuri, unele cumparate de parintii elevilor, dar din cauza consumului mare de energie, s-a stricat si instalatia electrica, astfel ca acum nu mai putem folosi radiatoare cand centrala nu face fata”, a spus un profesor.

La scoala gimnaziala din Sambateni invata peste 160 de elevi, insa mai multi parintii spun ca daca problema incalzirii nu va fi rezolvata, nu isi vor mai lasa copiii la scoala.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.