O serie de specializari de rezidentiat, a caror durata a fost redusa in anul 2010, au fost aduse acum la standarde europene, perioada acestora fiind marita.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Sanatatii, citat de AGERPRES, cateva dintre specialitatile la care creste durata rezidentiatului sunt: chirurgie toracica — de la 5 la 6 ani, cardiologie — de la 5 ani la 6 ani, endocrinologie — de la 4 la 5 ani, gastroenterologie — de la 4 la 5 ani, geriatrie si gerontologie — de la 4 la 5 ani.

Sursa citata mentioneaza ca intreaga lista de specilitati se gaseste in Ordinul nr. 1109/2016 pentru modificarea Ordinului ministrului sanatatii publice nr. 1509/2008 privind aprobarea Nomenclatorului de specialitati medicale, medico-dentare si farmaceutice pentru reteaua de asistenta medicala.

MS arata ca mai multe comisii de specialitate ale Ministerului au solicitat armonizarea curriculelor de pregatire cu cele europene, ceea ce a dus la decizia de a reveni la duratele de pregatire avute anterior anului 2010 sau majorarea duratei de pregatire.

"In opinia specialistilor, majorarea este sustinuta de faptul ca si in celelalte tari ale Uniunii Europene exista o tendinta generala in acest sens, tendinta agreata si de Uniunea Europeana a Medicilor Specialisti. Demersul Ministerului Sanatatii de revizuire a duratelor de pregatire a fost sustinut si de Colegiul Medicilor din Romania", afirma MS.

Retail jobs

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

O alta noutate este infiintarea specialitatilor care vizeaza patologia pediatrica. In acest sens au fost create noi specialitati: cardiologie pediatrica, gastroenterologie pediatrica, nefrologie pediatrica, oncologie si hematologie pediatrica, pneumologie pediatrica.

"Curricula pentru aceste noi specialitati este in curs de elaborare, avand trunchi comun cu specialitatea pediatrie in primii ani", precizeaza MS.

Pentru medicina dentara s-a infiintat, la solicitarea Colegiului Medicilor Dentisti din Romania, specialitatea de pedodontie, cu o durata de pregatire de 3 ani.

Citeste si:
Ciolos: Ne propunem sa ridicam Sanatatea si Educatia din Romania la...
Ciolos: Ne propunem sa...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

{* *}

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.