Judecatorii Tribunalului Bucuresti au decis, joi, ca greva cadrelor medicale din federatia sindicala Sanitas este ilegala, decizia nefiind definitiva, insa este executorie. Sindicalistii au anuntat, inca de marti, ca greva este suspendata in urma promisiunilor ca majorarile salariale vor trece de Parlament saptamana viitoare.

Decizia instantei nu este definitiva, insa este executorie. Cererea de anulare a grevei a fost depusa, marti, de Ministerul Sanatatii la Tribunalul Bucuresti.

"Federatia Sanitas a fost atentionata in repetate randuri ca demersul sindical nu indeplineste conditiile legale pentru declansarea conflictului de munca (...) Totodata, Ministerul Muncii a comunicat Federatiei SANITAS ca, potrivit Legii dialogului social nr. 62/2011, nu poate declansa conflictul colectiv de munca deoarece exista un contract colectiv de munca (CCM) incheiat si inregistrat legal la nivelul sectorului de activitate Sanatate. Activitati Sanitar – Veterinare. Valabilitatea contractului este pana la 31.12.2016 si, potrivit legii, pe durata existentei unui CCM, angajatii nu pot declansa un conflict colectiv de munca”, a aratat Ministerul Sanatatii, joi, la scurt timp dupa decizia Tribunalului Bucuresti.

Retail jobs

De cealalta parte, Marius Sepi, prim-vicepresedintele federatiei Sanitas, a spus ca nu stie inca daca va contesta decizia instantei. "Noi am cerut suspendarea grevei. Nu stiu ce sa spun. Astept motivarea”, a declarat Sepi.

Ministerul Sanatatii a anuntat marti, ca a depus o actiune prin care a solicitat instantei sa constate ca greva generala organizata de Federatia Sanitas nu indeplineste conditiile legale pentru declansarea conflictului de munca.

Reprezentantii Ministerului Sanatatii au aratat ca acte normative in vigoare stabilesc conditiile clare in care poate fi declansat un conflict de munca si in care pot fi solicitate majorari salariale, scrie News.ro.

Potrivit oficialilor institutiei, declansarea conflictului de munca s-a facut fara respectarea procedurilor stabilite de Legea privind dialogul social.

In ce conditii se poare declansa greva generala

Ministerul arata ca, potrivit legii, conflictul colectiv de munca se poate declansa in urmatoarele trei situatii clare, federatia Sanitas nefiind in niciuna dintre acestea:
Citeste si:
MAE, avertisment pentru românii care sunt sau vor să plece în Italia
MAE, avertisment pentru...

- angajatorul sau organizatia patronala refuza sa inceapa negocierea unui contract ori acord colectiv de munca, in conditiile in care nu are incheiat un astfel de contract ori cel anterior a incetat;
- angajatorul/organizatia patronala nu accepta revendicarile salariatilor (in procesul negocierii contractului colectiv);
- partile nu ajung la o intelegere privind incheierea unui contract sau acord colectiv de munca pana la data stabilita de comun acord pentru finalizarea negocierilor.

Federatia Sanitas a anuntat, tot marti, ca suspenda greva generala din spitale ca urmare a promisiunilor ca majorarile salariale vor trece de Parlament saptamana viitoare.

Decizia de suspendare a grevei a fost luata si in contextul exercitiului de alarmare in caz de cutremur major.

Majorarile salariale adoptate luni seara in comisii vor intra saptamana viitoare in plen.

Citeste si:
10.000 de angajati din Sanatate protesteaza in fata Guvernului/ VIDEO
10.000 de angajati din...

Despre autor:

Clara Vacaru
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmodtempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam,quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodoconsequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit essecillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat nonproident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.