Romanii au devenit tot mai interesati de un stil de viata sanatos si de o alimentatie corecta.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a atras de multa vreme atentia ca alimentatia reprezinta un pilon important intr-un stil de viata sanatos. Oamenii pare ca au inteles acest lucru, pentru ca o analiza a realizata de BRAT arata ca 55% dintre romani sunt dispusi sa plateasca mai mult pentru alimentele care nu contin E-uri.

Cati romani iau masa in oras?

Un procent de 20% iau masa in oras de cel mult trei ori pe saptamana. Tinerii cu varste cuprinse intre 15 si 24 de ani sunt aceia care au obiceiul de a cheltui cel mai des pentru a lua masa in oras. Cand vine vorba despre puterea de cumparare, cei care au venituri de peste 4.000 de lei obisnuiesc sa ia masa in oras chiar si mai des de o data pe zi.

Bucurestenii sunt fruntasi cand vine vorba despre mancatul in oras. In Capitala, oamenii mananca foarte des in oras, iar fata de media din celelalte orase, in Bucuresti numarul persoanelor care ies la restaurant este dublu.

Rezultatele studiului nu sunt surprinzatoare, daca ne gandim si la numarul mare de restaurante si la oferta foarte variata - de la unul dintre cele mai bune restaurante chinezesti, cu bucate ca in mijlocul Beijingului, pana la pizzerii italienesti sau la localuri cu specific raw-vegan. De altfel, asa cum se vede si in meniul restaurantului chinezesc, preturile sunt unele foarte apropiate de costul prepararii unei mese acasa, mai ales ca ingredientele pentru preparatele asiatice sunt mai scumpe, asa ca pentru bucuresteni devine mai avantajoasa din toate punctele de vedere o masa in oras.

Ce mananca cel mai des?

Un alt studiu realizat de o companie de studii de piata (GFK) arata ca printre alimentele proaspete cumparate cel mai des se numara painea, legumele si fructele, iar alimentele care ii costa cel mai mult sunt carnea, legumele si mezelurile.

Citeste si:
Reghecampf îi dă replică Anamariei Prodan: „Trăiește în continuare...
Reghecampf îi dă replică...

In 2 din 3 cosuri de cumparaturi se gasesc si alimente proaspete, acestea reprezentand 33% din totalul cheltuielilor dedicate consumului casnic. Intr-un an, produsele alimentare pe care se cheltuie cei mai multi bani sunt carnea – 27% din totalul cheltuielilor cu alimentele, legumele – 20% si mezelurile – 16%.

Mancarea gatita a fost indicata ca fiind optiunea cea mai sanatoasa si cea mai gustoasa. Cand vine vorba despre obiceiuri alimentare insa, in tara noastra nu se fac cele mai bune alegeri. Micul dejun, considerat cea mai importanta masa a zilei este si masa pe care o sar cel mai adesea, motivand lipsa timpului. Majoritatea celor intervievati au spus ca sar micul dejun sau ca il iau pe fuga sub forma unui covrig, un mar, un sandvis mancat pe drum sau la calculator la birou. Micul dejun este inlocuit in cele mai multe cazuri cu o cafea.

Citeste si:
Cu gândul la mâncare. La propriu
Cu gândul la mâncare. La propriu

La pranz, aleg de obicei o masa calda gatita acasa sau la restaurant. Pentru ca pentru multi dintre ei este prima masa, ea este si foarte satioasa si este considerata cea mai importanta de pe parcursul unei zile. Masa de pranz este respectata cu sfintenie si pentru ca majoritatea companiilor ofera pauza de masa de 30-60 de minute.

Pentru gustare, sunt alese de obicei alimente usoare, insa uneori se consuma si o cina copioasa,chiar daca nu este recomandata. Gustarile constituite din covrigei, biscuiti, fructe uscate sau ciocolata se regasesc si ele in meniul zilnic.

Ciocolata ramane una dintre slabiciunile romanilor, o treime dintre respondenti au afirmat ca nu pot trai fara dulciuri, in vreme ce 26% au spus ca obisnuiesc sa consume dulciuri in locul unei mese. Femeile par a avea o slabiciune mai mare decat barbatii cand vine vorba despre ciocolata. 60% dintre persoanele care au spus ca nu pot trai fara dulciuri sunt reprezentante ale sexului frumos.

Citeste si:
Cu ce te poți deplasa eficient într-un oraș aglomerat: Top 5...
Cu ce te poți deplasa...

Cum ti se par rezultatele analizelor? Te regasesti in ele?

Sursa foto: Kzenon/Shutterstock.com


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.