Agentia Nationala de Integritate a constatat ca fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu Piedone a fost in conflict de interese administrativ, dupa ce, in urma cu aproape o luna, pentru aceleasi fapte, a sesizat Parchetul instantei supreme, care la sfarsitul lunii septembrie l-a pus sub acuzare pe fostul edil, pentru sase acorduri de functionare si doua autorizatii semnate de el pentru trei firme in care asociati si administrator sunt copiii acestuia. Potrivit prevederilor legale, persoana care a fost in conflict de interese nu mai poate ocupa o functie publica timp de trei ani de la momentul constatarii faptei.

ANI a anuntat, luni, ca a constatat incalcarea regimului juridic al conflictului de interese in materie administrativa de catre Cristian Popescu Piedone, intrucat atunci cand a fost primar al Sectorului 4, "a semnat, in perioada 2013-2015, sase acorduri de functionare si doua autorizatii de functionare pentru God Trust Enterprises SRL, Sport Team Kart SRL si Chocoland SRL, societati la care copiii sai detin calitatea de asociat si functia de administrator”.

Pentru aceleasi fapte, in 14 septembrie ANI a cerut Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie (PICCJ) sa il cerceteze pe Cristian Popescu Piedone, iar procurorii l-au pus sub acuzare pe fostul edil, in 29 septembrie, pentru conflict de interese.

Potrivit ANI, in materie administrativa, Cristian Popescu Piedone a incalcat dispozitiile articolului 70 din Legea 161/2003, care prevede ca este in conflict de interese o persoana care, in timp ce exercita o demnitate publica sau o functie publica, are un interes personal de natura patrimoniala, care ar putea influenta indeplinirea cu obiectivitate a atributiilor care ii revin potrivit Constitutiei si altor acte normative.

De asemenea, Cristian Popescu Piedone ar fi incalcat si prevederile articolului 76 din Legea 161/2003, potrivit caruia "primarii si viceprimarii, primarul general si viceprimarii municipiului Bucuresti sunt obligati sa nu emita un act administrativ sau sa nu incheie un act juridic ori sa nu emita o dispozitie, in exercitarea functiei, care produce un folos material pentru sine, pentru sotul sau ori rudele sale de gradul I. Actele administrative emise sau actele juridice incheiate ori dispozitiile emise cu incalcarea obligatiilor prevazute la alin. (1) sunt lovite de nulitate absoluta”.

Conform prevederilor legale, persoana fata de care s-a constatat existenta conflictului de interese este decazuta din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica pe o perioada de trei ani de la data eliberarii, destituirii din functia ori demnitatea publica respectiva sau a incetarii de drept a mandatului. Daca persoana a ocupat o functie eligibila, nu mai poate ocupa aceeasi functie pe o perioada de 3 ani de la incetarea mandatului.

Citeste si:
Piedone, anunţ despre o posibilă candidatură la Primăria Capitalei
Cristian Popescu Piedone,...

In 9 septembrie, procurorii Parchetului instantei supreme l-au audiat si l-au pus sub acuzare pe fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu Piedone, pentru conflict de interese, scrie News.ro.

Tot atunci, la PICCJ au fost audiati si copiii lui Cristian Popescu Piedone, Vlad si Ana.

Dosarul de la PICCJ a fost deschis recent, dupa ce Agentia Nationala de Integritate a reclamat ca Popescu Piedone a fost in conflict de interese, intrucat atunci cand a fost primar al Sectorului 4 a semnat sase acorduri de functionare si doua autorizatii pentru trei firme in care asociati si administrator sunt copiii acestuia, iar una dintre societati a avut patru contracte cu ADP Sector 4 pentru ocuparea unei suprafete de 400 de metri patrati, in realitate ocupand o suprafata de aproape sase ori mai mare.

Inspectorii de integritate au stabilit ca, in perioada 2013 - 2015, Cristian Popescu Piedone, atunci primar al Sectorului 4, a semnat sase acorduri de functionare si douã autorizatii de functionare pentru “God Trust Enterprises SRL”, “Sport Team Kart SRL” si “Chocoland SRL”, ca urmare a cererilor formulate si semnate olograf de catre copiii acestuia, asociati si administratori ai firmelor.

Citeste si:
Orban: „Cine vrea să lucreze în funcția publică nu trebuie să fie...
Orban: „Cine vrea să facă o...

“Mai mult decat atat, incepand cu anul 2013, SC Sport Team Kart SRL, societate administratã de cãtre fiul persoanei evaluate, a incheiat patru contracte cu Administratia Domeniului Public Sector 4, institutie subordonatã Consiliului Local Sector 4, pentru ocuparea unei suprafete de 400 mp, insã in urma mãsurãtorilor efectuate a rezultat cã aceasta ocupã suprafata de 2.234 mp”, potrivit ANI.

Agentia de presa News.ro scria, la inceputul lunii iulie, ca un raport de audit intern realizat la Directia de Administrare Parcuri si Zone de Agrement a sectorului 4 releva nereguli in organizarea procedurilor de achizitie in 2015, cand primar era Cristian Popescu Piedone, rezultatul fiind „afectarea fondurilor publice”. Alte nereguli se refera la contracte de inchiriere, printre beneficiari fiind si o firma a fiului primarului, care initial a avut un contract pe cinci ani, reziliat in decembrie 2015, acum avand unul pe sase luni‚ derulat din 1 aprilie.

Citeste si:
Pentagonul: Cum va ieși Rusia din conflictul cu Ucraina
Pentagonul: Cum va ieși Rusia...

Sport Team Kart SRL, avandu-l actionar pe fiul lui Cristian Popescu Piedone, Vlad Popescu, a incheiat un contract de inchiriere pentru 400 de metri patrati in Parcul Lumea Copiilor, zona karturi, pentru perioada 1 aprilie 2015 - 31 octombrie 2019, taxa fiind de 0,44 lei/mp/zi. A solicitat rezilierea in decembrie, fiind semnat apoi un nou contract, in 11 februarie 2016, pentru perioada aprilie - octombrie 2016, taxa de ocupare fiind de 0,57 lei/mp/zi.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.