Deputatul PSD Aurelia Cristea a depus mai multe amendamente la legea care interzice fumatul in spatiile publice inchise, care se afla in Camera Deputatilor, la Comisia de sanatate, prin care doreste sa anuleze prevederile adoptate de Senat, si care schimbau sensul legii initiale, si sa adauge doua noi interdictii ale fumatului, in masina personala, daca se afla copii sau femei insarcinate si interdicatia tigarii electronice la locurile de joaca.

Deputatul PSD Aurelia Cristea a declarat pentru News.ro ca esenta modificarilor propuse de ea la legea care reglementeaza interzicerea fumatului in spatiile publice inchise este sa se pastreze sensul legii actuale, care se incearca a fi anulat prin amendamentele adoptate la Senat.

Cristea a mai spus ca, suplimentar, a mai prevazut amendamente care adauga noi interdictii ale fumatului in spatiul public. Astfel, un amendament prevede interzicerea fumatului in masina personala, daca in masina sunt femei insarcinate sau copii, precum si interzicerea folosirii tigarii electronice in spatiile de joaca.

Ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, a facut recent un apel catre deputati sa modifice prevederile Legii antifumat asa cum au fost adoptate in Senat, la propunerea comisiei de sanatate, si potrivit carora se permite din nou fumatul in spatiile publice inchise.

”Ma simt obligat, in calitate de ministru al Sanatatii, sa fac un apel catre Camera Deputatilor, care este camera decizionala in problema schimbarii prevederilor legii care interzice fumatul in spatii publice. Comisia de sanatate din Senat, repet, Comisia de sanatate din Senat a propus amendamente care permit in realitate sa se fumeze in orice spatiu inchis, singura conditie este ca respectivul spatiu sa fie inscriptionat, nu dedicat. Special trebuie sa fie doar inscriptionat cu destinatia pentru fumat. Acesta este un atentat la sanatatea tuturor cetatenilor, indiferent ca sunt angajati sau angajatori, clienti sau personal de deservire, copii sau adulti”, a spus Voiculescu.

El a adaugat ca are incredere in camera decizionala ca va corecta aceasta greseala din legea privind preventia fumatului in spatiile publice.

Citeste si:
Femeile însărcinate și părinții cu copii sub 5 ani vor avea...
Femeile însărcinate și...

”Relaxarea acestei legi nu are cum sa produca efecte pozitive din perspectiva sanatatii publice. Legea se bucura de sustinerea majoritatii populatiei din Romania, experienta tarilor europene, unde aceasta masura a fost introdusa arata ca efectele economice nu sunt deloc insurmontabile si ca efectele asupra sanatatii publice sunt incomparabil mai mari”, a aratat el.

Fumatul va fi permis in spatiile inchise special amenajate, spatiul public inchis fiind redefinit ca "spatiu incadrat de jur imprejur de pereti", potrivit unui proiect de lege adoptat in iunie de Senat, care modifica prevederile Legii antifumat.

De asemenea, fumatul va fi permis si in spitalele de psihiatrie, dupa ce managerii mai multor unitati au reclamat ca pacientii devin agresivi atunci cand nu pot fuma.

Proiectul de lege se afla in prezent la comisia de sanatate din Camera Deputatilor, for decizional in acest caz. Proiectul va fi discutat in comisiile reunite juridica si de sanatate din Camera Deputatilor.

Citeste si:
Fostul ministru Vlad Voiculescu la DNA în dosarul vaccinurilor:...
Fostul ministru Vlad...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.