Un pahar de bere pe zi are capacitatea de a-i face pe oameni sa devina mai sociabili, au anuntat cercetatorii din Elvetia, al caror studiu a confirmat astfel un fapt cunoscut de multe secole, informeaza BBC.

Oamenii de stiinta de la University Hospital din Basel au testat 60 de persoane sanatoase - 30 de femei si 30 de barbati - care au consumat bere cu alcool si bere fara alcool.

Voluntarii au participat apoi la o serie de teste, ce au inclus teste de recunoastere faciala, teste de empatie si teste referitoare la stimularea sexuala.

Potrivit coordonatorului studiului, consumul de bere a facut obiectul unui numar foarte redus de cercetari stiintifice.

”Desi multi oameni beau bere si ii cunosc efectele prin intermediul unor experiente personale, exista surprinzator de putine date stiintifice despre efectele acestei bauturi asupra procesarii informatiei emotional-sociale”, a spus profesorul Matthias Liechti, coordonatorul studiului.

Dorinta de a fi alaturi de alti oameni, intr-un mediu fericit, deschis, in care au loc multe conversatii, a crescut in interiorul grupului ai carui reprezentanti au consumat bere cu alcool, manifestandu-se mai puternic in randul femeilor si in randul persoanelor care prezentau inhibitii initiale mai puternice.

Pe langa faptul ca le-a permis participantilor sa recunoasca fete fericite mult mai repede, berea cu alcool a crescut, de asemenea, empatia voluntarilor, in special pentru aceia care prezentau la inceputul studiului niveluri de empatie scazute, informeaza News.ro.

Participantilor le-au fost aratate, de asemenea, fotografii cu continuturi sexuale explicite.

Dupa ce au baut bere fara alcool, participantii au spus ca acele imagini sunt mai putin placute decat imaginile neutre. In schimb, imaginile cu continut sexual au fost considerate mai placute in randul voluntarilor care au baut bere cu alcool. Acest fenomen s-a manifestat mai mult in randul femeilor, insa autorii studiului au descoperit ca imaginile in cauza nu au determinat o crestere a stimularii sexuale.

La inceputul acestui an, guvernul din Marea Britanie a revizuit ghidul national de recomandari medicale in privinta consumului de alcool.

Citeste si:
Bolile oamenilor pe care le poate face și câinele tău
Bolile oamenilor pe care le...

Potrivit noilor recomandari, barbatii si femeile nu ar trebui sa consume mai mult de 14 unitati de alcool pe saptamana - echivaland cu sase halbe de bere cu o concentratie medie de alcool sau echivaland cu sapte pahare cu vin.

Ghidul a fost revizuit datorita evidentierii de catre medici a unui numar tot mai mare de dovezi care atesta faptul ca riscul de cancer, in special cel mamar, creste direct proportional cu consumul de alcool.

Studiul cercetatorilor elvetieni a fost publicat in revista Psychopharmacology si a fost prezentat la congresul organizat recent la Viena de European College of Neuropsychopharmacology.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.