Circa 3.000 de persoane participa la mitingul organizat de patru patronate ale transportatorilor rutieri in Piata Victoriei, la care s-au asociat si taximetristi, in piata fiind aduse aproximativ 70 de camioane.

Participantii la miting scandeaza importriva Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) si a presedintelui institutiei, Misu Negritoiu, considerat raspunzator de scumpirea acelerata a politelor RCA.

Peste 100 de taximetristi sunt prezenti, cu masinile, in zona protestului.

Protestul, care are loc in Piata Victoriei, a inceput la ora 9.00 si este programat sa se termine la ora 15.00.

Circulatia este restrictionata pe Soseaua Kiseleff, de la Piata Arcul de Triumf pana la Piata Victoriei si de la Piata Arcul de Triumf pana la Piata Presei, permitandu-se permanent circulatia pe Strada Arhitect Ion Mincu.

De asemenea, circulatia este resistematizata, prin asigurarea traficului pe doua benzi pe sens in fata cladirii Guvernului, intre Bulevardul Aviatorilor si Calea Victoriei, respectiv Bulevardul Lascar Catargiu.

Traficul rutier se va desfasura pe Calea Victoriei, Bulevardul Ion Mihalache, Strada Buzesti si Bulevardul Lascar Catargiu. Restrictiile de circulatie se vor aplica pana la ora 17.00.

Protestul este organizat de patru patronate - Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR), Federatia Operatorilor Romani de Transport (FORT), Asociatia Operatorilor de Transport Rutier Apulum si Asociatia Patronala a Transportatorilor Europa 2002 (APTE2002).

"Ordonanta de Urgenta nu este suficienta, asteptam tarifele. O sa mai falimenteze niste firme pana cand ASF anunta tarifele", a declarat joi presedintele de onoare al FORT, Augustin Hagiu, pentru News.ro.

Potrivit OUG aprobata de Guvern si publicata miercuri seara, "in termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, ASF va stabili tarifele de primă (maxime) pe categorii de vehicule ce urmează a se aplica de către societăţile de asigurare RCA".

Citeste si:
Profesorii protestează în Piața Victoriei. Principalele...
Profesorii protestează în...

"Transportatorii rutieri considera inadmisibil ca Guvernul sa dispuna ca ASF sa stabileasca tarifele RCA maxime pentru perioada de plafonare, dupã ce criza RCA a fost provocatã chiar de ASF. (...) Potrivit art. 34 din OUG publicata in 14.09.2016, tariful maxim se stabileste de ASF fãrã nicio ghidare sau restrictie prin Ordonanta de urgenta", considera UNTRR, intr-un comunicat transmis joi dimineata.

Patronatele transportatorilor care participa la protest sustin ca tariful de 4.907 lei reprezinta dauna medie, de 18.500 lei, la care se adauga frecventa daunei de 15,6%.

"Rezulta o prima medie tehnica de 2.886 lei, la care se aduna cheltuielile administrative, revenind un tarif de 4.907 lei pe an la care toate daunele si cheltuielile asiguratorilor sunt acoperite", mentioneaza transportatorii.

Citeste si:
Peste 10.000 de angajați din domeniul sănătății protestează în...
Peste 10.000 de angajați din...

Transportatorii cer si demisia presedintelui Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), Misu Negritoiu, considerat responsabil de cresterea semnificativa a tarifelor RCA in ultimul an.

In actiunile anterioare erau implicate alte doua patronate - Confederatia Operatorilor si Transportatorilor Autorizati din Romania (COTAR) si Asociatia Romana pentru Transporturi Rutiere Internationale (ARTRI), care nu mai doresc sa continue protestul.

COTAR considera benefica adoptarea de catre Guvern a masurii de inghetare a pretului politelor RCA, dupa calculele tarifelor de referinta pe diferite clase de autovehicule, in functie de riscuri omogene, ce vor fi transmise de catre ASF, in perioada urmatoare.

"Mitingul este ultima forma de protest ,dar noi am obtinut tot ce ne-am propus prin dialog. (...) Guvernul Romaniei a dat curs la toate cererile transportatorilor", a mentionat COTAR, intr-un comunicat transmis joi dimineata.

Citeste si:
Tarifele RCA, plafonate la nivelul din februarie 2023. Șoferii...
Tarifele RCA, plafonate la...

COTAR sugereaza ca protestul a fost deturnat in alte scopuri decat cele care tin strict de solicitarile privind tarifele RCA, fara a da detalii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.