Patru dintre cele cinci fiice ale reginei Ana, principesele Margareta, Elena, Sofia si Maria, au sosit la Palatul Regal pentru a primi reprezentanti ai familiilor regale din alte tari care au venit la Bucuresti pentru funeraliile care au inceput de o scurta ceremonie religioasa, cu caracter privat, ce are loc in Sala Tronului.

Cele patru principese si principele Radu. impreuna cu doi dintre nepotii reginei, au ajuns la Palatul Regal unde i-au primit pe membrii altor familii regale din Europa. Ulterior, au sosit si arhiepiscopul romano-catolic Ioan Robu si patriarhul otodox Daniel. Regele Mihai nu participa din cauza starii de sanatate.

In scurta vreme a inceput un serviciu religios ortodox in Sala Tronului, la care participa doar membrii familiei regale, invitatii straini si inalti demnitari din Romania si Moldova. Serviciul religios a fost precedat de garda la catafalc a celor patru principese.

Intre timp, in Piata Palatului Regal s-au strans cateva sute bucuresteni care vor sa o conduca pe regina pe ultimul drum. Sicriul reginei va fi asezat de catre militari din Brigada de Garda ”Mihai Viteazul” pe catafalcul din Piata Palatului Regal pentru slujba oficiata in rit romano-catolic la ora 10.55. Serviciul religios va fi oficiat de catre Inalt Preasfintia Sa Arhiepiscopul Ioan Robu, Mitropolit Romano-Catolic de Bucuresti, avand alaturi ierarhi si un sobor de preoti catolici. La ceremonie vor fi prezenti si ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Romane.

La ora 11.30, va avea loc ceremonia militara de asezare a sicriului in masina mortuara. Cortegiul funerar va fi insotit de doisprezece jandarmi calare, militari ai Ministerului de Interne. La ceremonia militara vor lua parte ofiteri si subofiteri de la Muzica Reprezentativa a Armatei si de la Brigada de Garda 30 Mihai Viteazul.

Citeste si:
CTP: „Îmi arată și mie un creștin unde zice Iisus să te închini la...
CTP, replici controversate:...

Intre 11.35 si 12.00 cortegiul va merge cu o viteza redusa pe traseul Palatul Regal-Bulverdul Magheru-Piata Romana-Piata Victoriei-Bulevardul Aviatorilor-Piata Charles de Gaulle-Arcul de Triumf. De aici, cortegiul va pleca inspre Curtea de Arges, trecand prin Mogosoaia, Buftea, Titu, Gaesti, Topoloveni si Pitesti. Pe traseu nu se vor face opriri, dar prin localitati cortegiul va incetini.

Conform programului stabilit de catre Casa Regala, slujba de inmormantare a reginei Ana in pronaosul Noii Catedrale din Curtea de Arges va incepe la ora 15.00. Slujba va fi oficiata de Inalt Preasfintia Sa Arhiepiscopul Calinic al Argesului, in prezenta Inalt Preasfintiei Sale Arhiepiscopul Ioan Robu, Mitropolit Romano-Catolic de Bucuresti.

”Ceremonia inmormantarii va fi privata, in prezenta Familiei Regale a Romaniei si a membrilor Familiilor Regale straine. Publicul va avea acces doar in fata portii de intrare in Parcul Arhiepiscopiei Curtea de Arges. Presa va avea acces numai in fata Noii Catedrale de la Curtea de Arges”, transmite Casa Regala.

Acestea sunt primele funeralii regale din ultimii 78 de ani. La 24 iulie 1938, la Castelul Peles, la Bucuresti si la Curtea de Arges aveau loc funeraliile reginei Maria a Romaniei. Ele au fost precedate de funeraliile regelui Carol I la 3 octombrie 1914, cele ale reginei Elisabeta la 21 februarie 1916 si cele ale regelui Ferdinand I, la 25 iulie 1927, relateaza News.ro.

Citeste si:
Monica Anisie a pierdut încrederea premierului și a colegilor de...
Monica Anisie a pierdut...Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.