Social 9 August 2016 13:15
Un numar de 118 mineri de la Exploatarea de Uraniu Crucea-Botusana sunt blocati in subteran de 18 ore, iar 83 dintre ei sunt in greva foamei, din cauza incertitudinii privind continuarea activitatii minei din judetul Suceava, protestatarii avand o lista de revendicari pe care au inaintat-o ministrului Energiei.

Cei 118 mineri au refuzat sa mai paraseasca platforma miniera de la Crucea-Botusana inca din cursul serii de luni, in jurul orei 18.30, iar 83 dintre protestatari au intrat si in greva foamei, deocamdata pe termen nelimitat, potrivit reprezentantilor Sindicatului Exploatare Preparare Uraniu

Protestatarii, care invoca mai multe probleme legate de viitorul minei, au o lista de revendicari pe care au semnat-o si inaintat-o catre factorii de raspundere, inclusiv Ministerul Energiei.

Minerii, angajati ai sucursalei din Suceava a Companiei Nationale a Uraniului (CNU), solicita neintreruperea activitatii de productie si continuarea exploatarii miniere, conform planului anual de extractie si a licentei de exploatare, care este valabila pana in anul 2020.

De asemenea, minerii aflati in greva doresc elaborarea, in regim de urgenta, de catre Ministerul Economiei, a actelor normative necesare pentru valorificarea productiei din stoc si a productiei curente ”pentru asigurarea licentelor necesare functionarii in conditii normale a extragerii si prelucrarii materiei prime, precum si a respectarii drepturilor din Contractul Colectiv de Munca (CCM)”, se arata in lista de revendicari.

Protestatarii cer prin document si ”punerea in aplicare a programului de restructurare si redresare a activitatii CNU, elaborat de fostul director general si insusit de actualul ministru al Energiei, Vlad Grigorescu”. Respectivul plan la care fac referire minerii suceveni prevedea restructurarea personalului existent, cu plati compensatorii, si reducerea numarului de salariati de la 1.200 la 750 de persoane, care sa ramana in sistem pentru asigurarea continuarii fluxului nuclear existent, informeaza News.ro.

”Angajatii aflati in greva doresc o intalnire cu cei din conducerea CNU, cu membrii Consiliului de Administratie si ministrul Energiei, la care sa discute toate probleme revendicate pentru functionarea Sectorului Botusana. Totodata, se doreste, in regim de urgenta, gasirea comuna de catre sindicate si patronat a modalitatilor de aprobare si inregistrare a noului CCM 2016-2017 sau prelungirea celui existent”, a declarat, marti, pentru News.ro liderul Sindicatului Exploatare Preparare Uraniu, Mugurel Hutuleac.

Citeste si:
Verificări la sânge după tragedia din Cariera Jilț. Ministrul...
Verificări la sânge după...

Protestatarii de la Crucea-Botusana solicita si numirea unei comisii, in subordinea premierului, care sa verifice ”cine se face vinovat de situatia actuala a CNU si luarea masurilor legale impotriva persoanelor responsabile”.

In prezent, la Exploatarea Miniera Crucea-Botusana lucreaza 640 de persoane.

Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, se va intalni miercuri cu vicepremierul Costin Borc, care este si ministru al Economiei, dar si cu presedintele confederatiei sindicale Cartel Alfa, Bogdan Hossu, pentru a discuta despre situatia CNU, precum si despre planul de restructurare si reorganizare la Complexul Energetic Oltenia. Discutiile au lor in contextul protestului minerilor de la Crucea.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.