Social 3 August 2016 13:45
Pictorul Paul Gherasim, unul dintre cei mai importanti artisti contemporani romani, a murit miercuri, la varsta de 91 de ani.

Pictorul Paul Gherasim s-a nascut pe 25 iunie 1925, in localitatea Botesti, judetul Suceava. Acesta a studiat initial desenul cu pictorul Nicolae Darascu, iar intre anii 1943-1947 a studiat pictura cu profesorul Jean Alexandru Steriade, in cadrul Academiei de Arte Frumoase, din Bucuresti. Incepand cu anul 1946 a participat la numeroase expozitii de arta, atat personale, cat si colective, a anuntat editura Doxologia.

In 1985, Paul Gherasim a intemeiat Grupul Prolog, impreuna cu Horea Pastina, Mihai Sarbulescu, Cristian Paraschiv si Constantin Flondor.

”Prolog inseamna, in limba greaca, primul cuvant. El deschide calea pentru intelegerea lucrarilor prezentate. Am putea spune ca fiecare pictura sau colectie de picturi este un inceput in patrunderea puterii si gandirii creatoare a lui Dumnezeu cel infinit. Caci nimic nu este fara Dumnezeu. Caracteristica principala a Grupului Prolog, in toate variantele sale, este spiritualitatea. O spiritualitate indefinita, staruitoare, care parca invaluie imaginea, emanand din ea”, a spus Parintele Dumitru Staniloae, potrivit News.ro.

De-a lungul carierei sale, Paul Gherasim a obtinut numeroase premii, dar si distinctii, dintre care amintim: Premiul Revistei ”Arta” (in 1972); Marele Premiu al Uniunii Artistilor Plastici (in 1979); Premiul ”Ioan Andreescu”, al Academiei Romane (in 1995): Ordinul ”Steaua Romaniei”, in Grad de Comandor (in 2001) sau Crucea Patriarhala, Distinctie acordata de Patriarhia Romana (in 2002).

”Nimeni nu poate sa intreaca o pasare cum canta si nimeni nu poate sa intreaca ceea ce a lasat Dumnezeu… vederea spre descoperire. Noi, pictorii, transpunem aceasta frumusete, dar respectam masura. Stravezimea frumusetii lui Dumnezeu e in fiecare semn al Creatiei sale, iar pictorul asteapta in fata unei panze albe sa descopere, in tacere, o urma de pictura”, spunea intr-un interviu Paul Gherasim despre creatia sa.

Citeste si:
Anamaria Prodan i-a dat replica părintelui Calistrat: „Rușine...
Anamaria Prodan i-a dat...

Anul acesta a publicat la Editura Doxologia, a Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, cu binecuvantarea Inaltpreasfintitului Parinte Mitropolit Teofan, albumul de fotografie „Urma Sfantului Apostol Andrei”. Tot la editura ieseana sunt in curs de aparitie alte doua volume sub semnatura pictorului Paul Gherasim: ”Stergerea urmelor” si ”Biserica lui Hristos”.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.