Social 1 August 2016 10:30
Peste 160.000 de angajati din sistemul sanitar vor beneficia din 1 august de majorari salariale, medicii care fac garzi suplimentare vor primi sporuri intre 25 si 100 la suta, iar serviciile medicale gratuite pentru pacienti vor creste, mai ales in stomatologie si imagistica, prin aplicarea noului Contract Cadru privind acordarea asistentei medicale in sistemul de asigurari sociale de sanatate pentru 2016-2017.

Ordonanta de Urgenta privind salarizarea din sectorul public aduce majorari salariale pentru 163.000 de angajati din sistemul sanitar, potrivit Ministerului Sanatatii.

Un medic primar cu gradatia 5 va avea o crestere de 914 lei, un medic specialist cu aceeasi gradatie va primi 557 de lei in plus la salariu, in timp ce un medic rezident anul VI-VII va avea o crestere salariala de 746 de lei. Si medicul rezident anul III va avea, din 1 august, salariul mare cu 294 de lei, iar medicul rezident anul I va primi in plus 312 lei.

Pentru medicii rezidenti, din 1 august se majoreaza si plafonul de la care se acorda bursa de rezident, pana la 4.749 de lei, mentinandu-se valoarea lunara a bursei de 670 de lei.

Personalul de specialitate medico-sanitar si auxiliar sanitar va avea salarii de baza pe functii, grade, trepte profesionale si gradatii diferentiate pe unitati clinice, unitati neclinice, servicii de ambulanta si structuri de primiri urgente, anatomie patologica si medicina legala, scopul fiind stimularea ocuparii posturilor in spitalele unde se constata deficit de personal, printre care sectiile sau compartimentele cu paturi de anestezie si terapie intensiva si cele de transport neonatal. Personalul din aceste unitati va fi inclus in capitolul serviciilor de ambulanta si compartimentelor de primiri urgente si vor primi salarii de baza mai mari.

Garzile efectuate in afara orelor de program de catre personalul medical cu pregatire superioara au fost si ele reglementate.

Astfel, medicii care fac garzi suplimentare vor primi sporuri intre 25 si 75% pentru garzile din timpul saptamanii si intre 50 si 100% pentru weekend. Totodata, timpul din garzile suplimentare va conta ca vechime in munca si ca vechime in specialitate, lucru care nu era clarificat pana acum. De la 1 august va exista un contract individual de munca incheiat cu cadrele medicale in care se stabilesc orele suplimentare de garda.

Noutatile din Contractul Cadru 2016-2017

Noul Contract Cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in sistemul de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2016 -2017 intra in vigoare la 1 august, dupa mai multe amanari, initial fiind vorba despre 1 aprilie, termen amanat apoi pentru 1 iulie, apoi cu inca o luna. Contractul Cadru aduce si noutati care vor asigura functionarea coerenta a sistemului sanitar, dupa cum anuntau autoritatile din domeniu, in luna iunie.

Citeste si:
Guvernul îngheață salariile și blochează angajările în sistemul...
Guvernul îngheață salariile...

Astfel, din 1 august, toti furnizorii de servicii medicale sunt obligati sa informeze asiguratii despre consecintele nerespectarii indicatiilor terapeutice. Totodata, se clarifica obligatia furnizorilor de respectare a protocoalelor terapeutice in vigoare.

In asistenta medicala primara, se reglementeaza acordarea gratuita a avizelor epidemiologice pentru reintrarea in colectivitate si a adeverintelor medicale pentru prescolari si elevi.

Situatiile in care asiguratii se pot transfera de pe o lista de pacienti pe lista altui medic de familie mai devreme de o data la sase luni se completeaza cu cazurile in care domiciliul asiguratului se schimba dintr-o localitate in alta, asiguratul este in arest preventiv, executa o pedeapsa privativa de libertate, precum si la incetarea starii respective.

De asemenea, va fi scos serviciul spirometrie dintre cele furnizate de medicii de familie, avand in vedere ca abilitatile necesare pentru acesta intra in sfera de competenta a medicului pneumolog.

Citeste si:
Noutăți în garderobă: 6 piese din 2023 care vor domina tendințele...
Noutăți în garderobă:  6...

Pentru asistenta medicala ambulatorie clinica de specialitate, se introduc noi proceduri diagnostic, cum ar fi electromiograma si evaluarea cantitativa a raspunsului galvanic al pielii, precum si tratamentul fracturii amielice fara deplasare a coloanei vertebrale.

In Medicina dentara, noul Contract cadru prevede ca minorilor li se vor putea acorda consultatii decontate de CNAS o data la sase luni, fata de o data la 12 luni in prezent. Totodata, se introduce un nou serviciu decontat, obturatia dintelui dupa tratamentul afectiunilor pulpare sau al cangrenei si se redefinesc alte servicii.

In cazul asistentei medicale ambulatorii paraclinice, din 1 august se introduce printre serviciile decontate efectuarea de RMN de sani cu sau fara substanta de contrast si se renunta la decontarea examenului fungic de urina, considerat de specialisti ca irelevant pentru patologia pacientului. De asemenea, se revizuiesc reglementarile referitoare la situatiile in care casa de asigurari de sanatate sesizeaza neconcordante intre investigatiile medicale efectuate si cantitatea de reactivi achizitionati de laboratoarele de analize medicale.

Citeste si:
Iohannis: „Vom face o evaluare la sânge a sistemului sanitar românesc”
Iohannis: „După terminarea...

In asistenta medicala spitaliceasca, se introduce din 1 august conditia ca, in cazul furnizorilor de servicii de spitalizare de zi care nu au si spitalizare continua, sa se asigure obligatoriu prezenta unui medic de specialitate pentru un program de activitate de minimum sapte ore pe zi.

Tot din 1 august, pacientii carora la externarea din spital li se indica prin scrisoare medicala sa revina pentru internare, precum si pacientii cu hemofilie din programul national respectiv nu vor mai trebui sa prezinte biletul de trimitere de la medicul din ambulatoriu.

Decontarea serviciilor efectuate in sectiile spitalicesti de paliatie se va efectua similar cu cea a serviciilor acordate in sectiile sau spitalele de bolnavi cronici.

Furnizorii de servicii de consultatii de urgenta la domiciliu si de transport sanitar neasistat sunt obligati sa prezinte, la contractare, avizele de utilizare sau buletinele de verificare periodica pentru dispozitivele medicale aflate in dotarea unitatilor mobile de interventie.

Citeste si:
Taxe mai mari de la 1 august. Peste 1 milion de români afectați
Taxe mai mari de la 1 august....

Noul Contract Cadru aduce modificari si in cazul farmaciilor, fiind revizuite reglementarile referitoare la situatiile in care casa de asigurari de sanatate sesizeaza neconcordante intre cantitatea de medicamente sau materiale sanitare eliberata si cea achizitionata.

Tootdata, asiguratilor li se vor putea acorda doua noi proteze decontate din bugetul CNAS: proteza modulara de gamba cu manson de silicon, precum si proteza de deget functionala simpla, in cazul copiilor cu malformatii congenitale in varsta de peste trei ani.

In situatia in care furnizorii de dispozitive medicale nu transmit CNAS toate preturile de vanzare cu amanuntul si sumele de inchiriere ale dispozitivelor medicale contractate, casa de asigurari de sanatate va putea denunta unilateral contractul respectiv.

Tot din 1 august se introduce raportarea on-line in timp real. Perioada de raportare in platforma informatica a serviciilor medicale acordate a fost extinsa de la 72 de ore la trei zile lucratoare dupa data acordarii serviciului respectiv, pentru evitarea problemelor create de zilele nelucratoare sau sarbatorile legale.

De asemenea, au fost simplificate demersurile de obtinere a unor dispozitive medicale, cum ar fi aparatele de oxigenoterapie, a fost introdusa posibilitatea acordarii de servicii conexe actului medical de catre fiziokinetoterapeuti si profesorii de cultura fizica medicala.

O alta noutate din Contractul Cadru este ca pentru insuficienta respiratorie severa pacientul se poate prezenta direct la medicul de specialitate din ambulatoriu.

Prin noul document au fost redefinite si conditiile de vechime a aparatelor din laboratoarele de analize medicale, de radiologie-imagistica medicala si de medicina nucleara. Astfel, durata unui aparat in laboratoarele de analiza este cuprinsa intre minimum opt ani si maximum 12 ani, iar pentru laboratoarele de radiologie imagistica medicala si medicina nucleara, limita minima este de noua ani, iar cea maxima de 15 ani, prevazute pentru durata normala de functionare, transmite News.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.