Social 13 Iulie 2016 10:15
Detinutii care au declansat luni seara un protest spontan in incinta Penitenciarului de Maxima Siguranta din Iasi ameninta ca vor recurge la forme mai dure de protest daca revendicarile lor nu vor fi solutionate, ei cerand totodata demisia sefului penitenciarului iesean, Marius Vulpe.

Pe tot parcursul zilei de marti, detinutii au continuat protestele declansate cu o seara in urma, unii dintre ei spunand ca vor recurge la forme mai dure daca nu vor fi luati in seama.

”Murim sau traim, nu avem nimic de pierdut. Sa vina doamna Pruna, ministrul Justitiei, sa vada ce este la Iasi. Nu suntem condamnati la moarte, am gresit, executam pedeapsa, dar sa nu se poarte asa cu noi, sa nu ne omoare. Nu vom ceda, iar situatia poate degenera. Decat detinut, mai bine in mormant”, a declarat un detinut prin telefon unui ziar local, potrivit NEWS.ro.

In cursul dupa-amiezii de marti detinutii au scandat impotriva conducerii Penitenciarului Iasi, cerand demisia sefului unitatii, Marius Vulpe. O parte dintre ei au stat cateva ore pe un acoperis din curtea unitatii.

”Este lagar de exterminare aici, mancarea este proasta, iar daca vrei sa faci o reclamatie, ni se tranteste usa in nas. Ne mananca paduchii si plosnitele”, spune acelasi detinut.

Conducerea Penitenciarului Iasi nu a mai oferit nicio informatie privind situatia din unitate.

Detinutii de la Penitenciarul de Maxima Siguranta Iasi au reluat, marti dimineata, protestele din seara precedenta, nemultumiti de conditiile de detentie, dar si de atitudinea "dictatoriala” a conducerii unitatii, reclamand ca adesea sunt batuti de catre gardieni. Detinutii au dat foc unor saltele si au amenintat ca intra in refuz de hrana.

Detinutii de la PMS Iasi au reluat protestele, marti, in jurul orei 10.00, ei cerand conditii mai bune in penitenciar si scandand lozinci impotriva conducerii unitatii, precum «Vrem dreptate», «Sunteti platiti din banii nostri» si «Jos comunistii». Ca si la protestul spontan din seara precedenta, ei fluiera, huiduie, se agita si bat in gratiile de la geamuri, strigatele lor fiind auzite pana in strada.

Citeste si:
Taximetriștii din București au ieșit la protest. „Nu vă mai bateți...
Taximetriștii din București...

Marti dimineata, in timpul protestului spontan, o celula a fost incendiata de catre detinuti in Penitenciarul din Iasi, fara a se inregistra victime. Unii dintre protestatari, aflati la plimbare in curtea unitatii, s-au urcat pe garduri scandand impotriva conducerii Penitenciarului de Maxima Siguranta din Iasi, in timp ce conducerea institutiei negocia cu detinutii.

Mai multe rude ale detinutilor care protesteaza in incinta Penitenciarului de Maxima Siguranta Iasi, nemultumiti de conducere si de conditiile de detentie, au venit, marti, in fata institutiei in semn de solidaritate cu protestatarii.

Si la Penitenciarul Botosani sunt proteste

Dupa ora 20 (marti seara n.r.), zeci de detinuti din Penitenciarul din Botosani s-au revoltatat fata de sistemul de detentie. Au iesit la geamuri si au scandat, au batut in gratii si au dat foc hainelor. Angajatii penitenciarului au fost alarmati imediat, iar unii dintre ei chiar chemati de acasa, potrivit DIGI24.
Citeste si:
Taximetriștii din Iași vor să scumpească tariful. Care este motivul...
Taximetriștii din Iași vor să...

UPDATE: 12:20

Mai multi detinuti sunt in aceste momente urcati pe acoperisul penitenciarului din Botosani. Revendicarile acestora sunt asemanatoare celor pe care le-au avut si detinutii din Iasi si au fost expuse in cursul revoltei de marti. Vor mancare mai buna, mobilier schimbat si sa fie mai putini in celula.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.