Social 6 Iulie 2016 16:00
Peste 100 de sindicalisti din industria de aparare au pichetat, miercuri, Palatul Cotroceni, nemultumiti de faptul ca revendicarile inaintate la sfarsitul lunii mai Administratiei Prezidentiale nu au fost solutionate, acestia amenintand ca vor organiza astfel de actiuni in fiecare luna.

Sindicalistii din industria de aparare au precizat ca, in urma actiunii de protest din 25 mai, abia in urma cu cateva zile s-a primit un raspuns din partea Administratiei Prezidentiale, in care se arata ca propunerile si revendicarile au fost aduse la cunostinta presedintelui, care a reconfirmat interesul sau pentru o colaborare cat mai eficienta a organizatiilor sindicale cu Guvernul pentru gasirea celor mai potrivite solutii privind revigorarea industriei nationale de aparare.

"Precizam, insa, ca exercitarea prerogativelor stabilite constitutional si legal in responsabilitatea Presedintelui Romaniei, implicit cea de presedinte al Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT), se realizeaza numai in aplicarea si in limitele acelor prevederi legale consacrate normativ acestui nivel de reprezentare institutionala si statala. In acest context, mentionam ca problematica industriei de aparare este in permanenta in atentia Presedintelui Romaniei si CSAT. Expresia cea mai elocventa a acestor preocupari este reprezentata de Hotararea CSAT din octombrie 2013 pentru aprobarea Strategiei Industriei Nationale de Securitate, document insusit si de catre Guvernul Romaniei, menit a pastra si dezvolta capacitatile de productie militara conventionala”, se arata in documentul transmis liderilor sindicali, potrivit NEWS.ro.

Sindicalistii, afiliati la Blocul National Sindical si Confederatia "Cartel Alfa", i-au transmis presedintelui Klaus Iohannis, la sfarsitul lunii mai, o scrisoare prin care ii semnalau ca industria de aparare, la fel ca si restul industriei de securitate, ar trebui sa fie in parametri optimi si sa ofere oricand solutii pentru armata.

"Va semnalam faptul ca in ultimii 20 de ani, printr-un cumul de «prioritati» asumate de decidentii politici si militari aflati la comanda centrilor de putere, au fost luate decizii care astazi au dus la intrarea in moarte clinica a industriei romanesti de aparare. Coruptia i-a afectat si pe cei care ar fi trebuit sa ia decizii inteligente astfel incat majoritatea programelor de achizitii de tehnica militara sa fi implicat in mod real o buna parte din industria autohtona de aparare si aeronautica, publica si privata.", se arata in document.

Citeste si:
Fermierii au ajuns la o înțelegere cu ministrul Agriculturii....
Fermierii au ajuns la o...

Protestatarii i-au atras atentia presedintelui ca armata romana este dependenta de importuri, iar industria nationala este in mare parte la nivelul tehnologic al anilor '70-'80, grevata de datorii generate in principal de incalcari legislative.

"Media de varsta a salariatilor din sector a depasit 50 de ani si, pe cale de consecinta, majoritatea firmelor vor disparea in mod natural in aproximativ cinci-sapte ani, prin iesirea la pensie a ultimilor meseriasi ce supravietuiesc astazi cu salariul minim. Disparitia producatorilor autohtoni de pulberi si explozibili a creat o vulnerabilitate uriasa, generand dependenta de importuri pentru firmele romanesti producatoare de munitie. Toate aceste elemente pe care vi le-am mentionat sunt de natura sa nasca mari semne de intrebare privitoare la capabilitatile Romaniei de a reactiona in momente de criza.", se mai arata in document.

Citeste si:
Anca Neacșu a sărit în apărarea lui Theo Rose în scandalul cu Irina...
Anca Neacșu a sărit în...

Protestatarii ii cereau presedintelui sa medieze o intalnire comuna de lucru cu premierul si cu ministrii responsabili pentru elaborarea unui program pe termen scurt, care sa cuprinda masuri legislative cu caracter de urgenta, masuri financiare, un plan minimal de investitii si retehnologizare, cat si elaborarea unui program dedicat reimprospatarii resurselor umane.

Sindicalistii mai solicitau si convocarea unei reuniuni a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.