Social 27 Iunie 2016 13:00
Gheorghe Stefan vrea sa dea declaratii in fata Completului de cinci judecatori de la ICCJ care judeca dosarul “Microsoft”, iar Dorin Cocos si Gabriel Sandu au cerut, la primul termen din apel, ridicarea masurii controlului judiciar. Instanta a stabilit ca urmatorul termen sa fie in 19 septembrie, cand va fi audiat Gheorghe Stefan.

Judecarea in apel a dosarului “Microsoft” a inceput luni, Completul de cinci judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), prezidat de Livia Stanciu, intrebandu-i pe Gheorghe Stefan, Dorin Cocos, Gabriel Sandu si Nicolae Dumitru daca vor sa dea declaratii in apel.

Dorin Cocos si Gabriel Sandu au spus ca nu vor sa dea declaratii, iar Nicolae Dumitru a spus ca se prevaleaza de dreptul la tacere.

Gheorghe Stefan a spus ca vrea sa dea declaratie, dar la un alt termen, cerand amanarea cauzei pentru ca si-a schimbat avocatul. Aparatorul lui Gheorghe Stefan le-a spus judecatorilor ca a fost angajat pe 22 iunie si nu a avut timp sa studieze dosarul, precizand ca vrea sa depuna si motivele de apel.

Dorin Cocos (video: Facebook / Ovidiu Oanta)


Procurorul DNA a cerut mentinerea masurilor preventive in cazul celor patru inculpati din dosarul “Microsoft”.

Avocatul lui Gabriel Sandu a cerut ridicarea controlului judiciar, aratand ca de doi ani clientul sau nu a savarsit nicio abatere.

Si avocatul lui Dorin Cocos a cerut instantei ridicarea controlului judiciar, aratand in fata instantei ca acesta a recunoscut fapta si s-a angajat sa plateasca prejudiciul produs. Avocatul a solicitat instantei ca, in cazul in care mentine masura controlului judiciar, sa ii permit lui Dorin Cocos sa paraseasca tara, aratand ca acesta vrea sa calatoreasca in tari din Uniunea Europeana, scrie NEWS.ro.

Cei cinci judecatori au ramas in pronuntare pe masurile preventive si au stabilit urmatorul termen in 19 septembrie, cand va fi audiat Gheorghe Stefan. Instanta a dispus ca pana pe 7 septembrie sa fie depuse motivele de apel.

In dosarul "Microsoft", fostul ministru al Comunicatiilor Gabriel Sandu este acuzat de luare de mita si spalare de bani, iar Dorin Cocos, Nicolae Dumitru si Gheorghe Stefan, de trafic de influenta si spalare de bani.

Citeste si:
Alina Bica - achitata in dosarul ANRP
Alina Bica - achitata in...

In 24 martie, instanta de fond de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, formata din judecatoarele Maricela Cobzariu, Simona Cirnaru si Leontina Serban, i-a condamnat pe fostul primar al municipiului Piatra Neamt Gheorghe Stefan la trei ani de inchisoare cu executare, pe fostul ministru al Comunicatiilor Gabriel Sandu si pe omul de afaceri Dorin Cocos la cate doi ani de inchisoare cu executare si pe Nicolae Dumitru la un an si sase luni de inchisoare cu suspendare.

Instanta a mai dispus confiscarea speciala a peste zece milioane de euro, bani care ar fi fost obtinuti ilegal de catre inculpatii din dosar. Astfel, judecatorii au dispus confiscarea de la Gheorghe Stefan a sumei de 3,9 milioane de euro, de la Dorin Cocos 3,7 milioane de euro, de la Gabriel Sandu 2,2 milioane de euro si de la Nicolae Dumitru un milion de euro, suma totala fiind cu aproape sase milioane de euro mai mica decat cea ceruta de procurorii DNA.

Citeste si:
Tariceanu: Dosarul Microsoft nu e singurul esec care face sa se...
Tariceanu: Dosarul Microsoft...

Acestia cerusera instantei sa dispuna confiscarea a peste 16 milioane de euro, pentru recuperarea prejudiciului produs de cei patru inculpati, respectiv cate doua milioane de euro de la Cocos si Sandu, 7,5 milioane de dolari si doua milioane de euro de la Nicolae Dumitru, precum si patru milioane de euro de la Gheorghe Stefan.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a redus de doua ori limitele de pedeapsa in cazul inculpatilor din dosarul Microsoft, o data pentru ca au facut denunturi si a doua oara dupa ce judecatorii au aplicat legea mai favorabila inculpatilor, acesta fiind motivul pedepselor mici raportate la prejudiciul stabilit de procurorii DNA, potrivit motivarii deciziei.

Judecarea in dosarul "Microsoft" a inceput in 24 martie 2015 si s-a incheiat pe 9 martie 2016, dupa 17 termene, fiind vizat modul in care au fost atribuite licente Microsoft timp de zece ani.

Citeste si:
Viorel Hrebenciuc, condamnat la 3 ani inchisoare cu executare in dosar
Viorel Hrebenciuc, condamnat...

Potrivit procurorilor, Dorin Cocos ar fi pretins si primit noua milioane de euro de la Claudiu Florica si Dinu Pescariu, pentru ca, prin intermediul Elenei Udrea, atunci ministru al Dezvoltarii Regionale si vicepresedinte PDL, sa asigure firmelor sustinute de Florica incheierea si derularea contractului de licentiere Microsoft cu Ministerul Comunicatiilor.

Dorin Cocos ar fi cerut 17,5 milioane de euro pentru el, Gheorghe Stefan si Gabriel Sandu, pentru a interveni in achizitionarea dreptului de utilizare a licentelor Microsoft, din care 15,7 milioane de euro ar fi ajuns in contul unor firme controlate de cei trei, direct sau prin intermediari.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.