Social 19 Iunie 2016 22:04
Fostul general Victor Atanasie Stanculescu, in varsta de 88 de ani, a incetat din viata, duminica, intr-un camin de batrani din judetul Ilfov, dupa ce recent suferise un accident vascular cerebral.

Avocat Catalin Dancu, care l-a reprezentat in trecut pe Victor Atanasie Stanculescu, a declarat, pentru News.ro, ca a fost anuntat de familia fostului general, duminica seara, ca acesta a incetat din viata, intr-un camin de batrani din judetul Ilfov.

Victor Atanasie Stanculescu a murit duminica, in jurul orei 18.30, dupa ce recent suferise un accident vascular cerebral, potrivit unor surse apropiate fostului general.

In 16 octombrie 2008, judecatorii instantei supreme i-au condamnat pe Mihai Chitac si Victor Atanasie Stanculescu la cate 15 ani de inchisoare, in dosarul Revolutiei de la Timisoara, pentru omor deosebit de grav, atunci fiind si degradati, informeaza Newz.ro.

Generalul Mihai Chitac a murit in 1 noiembrie 2010, in locuinta sa din Capitala, dupa mai multe saptamani de spitalizare in urma unor boli cronice.

Fostul general Victor Atanasie Stanculescu a fost eliberat conditionat in 21 mai 2014, dupa ce a facut cinci din cei 15 ani ai condamnarii din dosarul Revolutiei de la Timisoara.

Victor Atanasie Stanculescu avea 88 de ani, a fost general in armata si ministru al Apararii Nationale.

In 17 decembrie 1989, avand functia de ministru adjunct al Apararii Nationale, a fost trimis de generalul Vasile Milea la Timisoara, pentru a reprima revolutia. Nicolae Ceausescu l-a numit atunci comandant militar unic al Timisoarei. Intors la Bucuresti, in 22 decembrie, s-a prezentat la Comitetul Central al PCR, la chemarea lui Nicolae Ceausescu, si a fost numit ministru al Apararii Nationale in locul lui Milea, care s-a sinucis in dimineata acelei zile.

Dupa fuga sotilor Ceausescu, a preluat conducerea Armatei si a scos-o de sub ordinele lui Nicolae Ceausescu, dispunand sa se execute doar ordinele primite de la ministrul Apararii Nationale.

Citeste si:
Ce ar fi vrut Ilinca Vandici să fie, dacă nu era prezentatoare:...
Ce ar fi vrut Ilinca Vandici...

Victor Atanasie Stanculescu a devenit membru in Consiliul Frontului Salvarii Nationale si a avut unul din principalele roluri in organizarea procesului sotilor Ceausescu si in executarea acestora, la 25 decembrie 1989, participand la proces ca delegat al FSN, alaturi de Gelu Voican-Voiculescu si Virgil Magureanu.

Prin Decretul presedintelui Consiliului Frontului Salvarii Nationale, Ion Iliescu, din 28 decembrie 1989, Victor Stanculescu a fost inaintat in gradul de general-colonel cu 3 stele.

In 28 decembrie 1989, Stanculescu a fost numit in functia de ministru al Economiei Nationale, conducand un minister nou format prin reorganizarea Comitetului de Stat al Planificarii. La data de 16 februarie 1990, a fost eliberat din functia de ministru al Economiei, fiind numit ministru al Apararii Nationale,in locul generalului Nicolae Militaru. A indeplinit aceasta functie pana la data de 30 aprilie 1991, cand a avut loc o remaniere a Guvernului condus de Petre Roman.

Citeste si:
Sorin Bontea a avut primul job la 16 ani. Nu i-a fost deloc ușor:...
Sorin Bontea a avut primul...

La data de 13 mai 1991, Victor Stanculescu a fost inaintat in gradul de general de armata cu 4 stele si trecut in rezerva. Ulterior, prin condamnarea sa in 2008, a fost degradat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.