Social 2 Iunie 2016 16:45
Elicopterul SMURD care s-a prabusit in Republica Moldova, cei patru pasageri - pilot, copilot, un asistent si un medic - pierzandu-si viata, a fost cumparat in 2012 de Ministerul Sanatatii si a costat 5 milioane de euro, fiind singurul aparat din dotarea SMURD Iasi.

Potrivit Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Iasi, elicopterul prabusit, de tip EC 135, a fost achizitionat in anul 2012 de catre Ministerul Sanatatii, fiind dotat cu toate aparatele de interventie specifice.

Aparatul de zbor a costat peste 5 milioane de euro si era singurul din dotarea SMURD Iasi.

In ianuarie 2010, un alt elicopter SMURD Iasi s-a prabusit in judet, patru persoane pierzandu-si viata.

Un medic si un asistent de la Spitalul "Sfantu Spiridon" din Iasi sunt printre cele patru persoane care si-au pierdut viata in urma prabusirii elicopterului SMURD in Republica Moldova, a declarat corespondentului News.ro managerul spitalului, Ioan Barliba.

Potrivit unor surse oficiale, in elicopter se mai aflau pilotul Doru Gavril si copilotul Voicu Soican, cei doi fiind angajati ai Inspectoratului General de Aviatie.

Pilotul Doru Gavril, in varsta de 53 de ani, era comandantul Unitatii Speciale de Aviatie de la Iasi din 2011 si a activat ca pilot din 1985, avand la activ mii de ore de zbor.

Ministerul Afacerilor Interne a confirmat disparitia elicopterului, care nu avea niciun pacient la bord.

Serviciul Protectiei Civile si Situatiilor Exceptionale a anuntat ca serviciile de urgenta au fost alertate la ora 14.13 ca un elicopter SMURD Iasi s-a prabusit in raionul Cantemir, la aproximativ 100 de metri de o padure din zona localitatii Haragis.

Primarul localitatii Haragis, unde s-a prabusit elicopterul SMURD Iasi, a precizat ca toate persoanele din aparatul de zbor au fost gasite decedate.

Elicopterul SMURD Iasi se intorsese de la Chisinau, de unde preluase un pacient si urma sa mearga in Cahul pentru a prelua un alt pacient, a declarat ofiterul de presa Diana Turcanu de la Serviciul Protectiei Civile si Situatiilor Exceptionale din Republica Moldova, scrie News.ro.

Citeste si:
Taximetriștii din Iași vor să scumpească tariful. Care este motivul...
Taximetriștii din Iași vor să...

Elicopterul SMURD Iasi era la a doua misiune in cursul zilei de joi, in Republica Moldova. Astfel, joi dimineata, elicopterul SMURD a fost solicitat de catre medicii din Vulcanesti pentru a transporta o femeie de 85 de ani, cu bronhopneumonie, insuficienta respiratorie si renala acuta. Pe parcursul zborului, pacienta a fost monitorizata medical de catre paramedicii si medicii SMURD Iasi.

La ora 12:10, elicopterul a aterizat pe stadionul Dinamo din Chisinau, femeia fiind preluata de catre o ambulanta 903 si transportata la Spitalul de Urgenta, se precizeaza pe site-ul Serviciul Protectiei Civile si Situatiilor Exceptionale din Republica Moldova. Aceasta a fost a 19 operatiune aeriana SMURD pe teritoriul Republicii Moldova.

Elicopterul SMURD Iasi plecase la Cahul sa preia un cetatean american in stare foarte grava, intubat si ventilat mecanic, care trebuia transportat intr-un spital din Chisinau, a declarat pentru News.ro coordonatorul SMURD Bucuresti, Bogdan Oprita.

Citeste si:
Un utilaj feroviar s-a răsturnat la Roșiorii de Vede
Un utilaj feroviar s-a...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.