Social 27 Mai 2016 17:50
Persoanele care sunt depistate ca se deplaseaza in alte state pentru a participa la instruire pentru acte de terorism sau la instruire pentru sustinere de entitati teroriste, ar putea primi intre 5 si 12 ani de inchisoare, potrivit unui proiect de modificare a Legii impotriva terorismului.

Ministerul Afacerilor Interne(MAI) a pus in dezbatere publica un proiect de lege pentru modificarea si completarea Legii 535/2004 privind prevenirea si combaterea terorismului, se anunta pe site-ul institutiei. In proiect se arata ca va fi incriminata persoana care este prinsa ca se deplaseaza pentru a participa la instruirea pentru acte de terorism sau la instruire de sustinere a unor entitati teroriste, pedepsele fiind intre 5 si 12 ani de inchisoare.

Astfel, prin noul proiect se incrimineaza "deplasarea unei persoane de pe teritoriul statului al carui cetatean este sau de pe teritoriul caruia isi are domiciliul sau resedinta, spre sau pe teritoriul unui alt stat decat cel al carui cetatean sau rezident este, in scopul comiterii, planificarii ori pregatirii actelor de terorism sau participarii la acestea, ori pentru oferirea sau primirea de instruire sau pregatire pentru comiterea unui act de terorism ori pentru sustinerea, in orice mod, a unei entitati teroriste”, aceasta fapta urmand a fi pedepsita cu inchisoare de la 5 la 12 ani. ", se arata intr-un comunicat al MAI.

Totodata, proiectul prevede ca promovarea unui mesaj prin propaganda savarsita prin orice mijloc, in public, cu intentia de a instiga la savarsirea uneia dintre infractiunile enumerate la art. 32 alin. 1 si 3 si art. 33 alin. 1 si alin. 2 lit. e, (din Legea 535/2004) indiferent daca mesajul sustine sau nu in mod direct terorismul ori daca au fost savarsite sau nu respectivele infractiuni, se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani, fata de 6 luni la 3 ani cum este in prezent, scrie MEDIAFAX.

La motivele de modificare a legii se noteaza ca principalele surse de risc terorist la adresa securitatii Romaniei sunt de natura externa.

" Riscul terorist se manifesta pe doua coordonate: (i) teritoriul national reprezinta preponderent un loc de tranzit sau refugiu, aflat in atentia strainilor originari din state ale Orientului Mijlociu Extins si Afganistan sau Pakistan,(ii) impactul proceselor de radicalizare islamista generate de ideologia Daesh (ad-Dawlat al-Islamiyya fi'l-Iraqwa'sh-Shām -Statul Islamic din Irak si Levant), indeosebi asupra convertitilor ", se arata in motivarea modificarii legii.

Initiatorii proiectului sustin ca pe acest fundament, modernizarea cadrului normativ national in materie devine imperios necesara.

Citeste si:
Zelenski a cerut SUA să admită că Rusia finanțează terorismul
Zelenski a cerut SUA să...

Daca proiect va trece, in forma actuala, terorismul va fi definit ca reprezentand acele "actiuni, inactiuni, precum si amenintari cu privire la acestea, care prezinta pericol public, afecteaza viata, integritatea corporala sau sanatatea oamenilor,ansamblul relatiilor sociale,factorii materiali, relatiile internationale ale statelor, securitatea nationala sau internationala, care sunt motivate financiar, politic, religios sau ideologic si sunt savarsite intentionat in unul din urmatoarele scopuri:a)intimidarea populatiei sau un segment al acesteia,prin producerea unui puternic impact psihologic si/sau material;b)constrangerea unei autoritati publice ori organizatii internationalesa indeplineasca, sa nu indeplineasca sau sa se abtina de la indeplinirea unui anumit act;c)destabilizarea grava sau distrugerea structurilor politice fundamentale, constitutionale, economice ori sociale ale unui stat sau organizatii internationale".

Citeste si:
Ministerul Educației propune pedepse inspirate din comunism: elevi...
Ministerul Educației propune...

De asemnea, a fost modificat si articolul care defineste ce sunt considerate materiale de propaganda terorista. Potrivit proiectului, acestea sunt "orice material in format scris, audio, video, orice
aplicatie informatica, precum si orice alta forma de exprimare prin care, in mod explicit sau implicit, se face apologia terorismului ori se expun sau se promoveaza idei, conceptii, doctrine sau atitudini de sustinere a terorismului”.

Proiectul poate fi consultat pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne, unde va ramane in dezbatere publica pentru 20 de zile.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.