Social 23 Mai 2016 14:12
Comandantul si secundul unui pescador turcesc, surprins la braconat in Marea Neagra, la sfarsitul saptamanii trecute, au fost retinuti de politistii de frontiera constanteni.

Potrivit Garzii de Coasta, la sfarsitul saptamanii trecute, un vas al Grupului de Nave Constanta aflat in patrulare a descoperit in Marea Neagra, la aproximativ 60 de mile marine travers de municipiul Constanta, un pescador turcesc aflat la braconat in Zona Economica Exclusiva a Romaniei. La bordul ambarcatiunii se aflau sapte cetateni turci, iar comandantul acesteia s-a supus somatiilor legale initiate de nava Garzii de Coasta, permitand politistilor de frontiera sa urce pe vas pentru efectuarea controlului specific. Astfel, la bordul pescadorului au fost descoperite mai multe plase de pescuit, precum si aproximativ 100 de exemplare de calcan, in greutate de peste 250 de kilograme.

Dupa ce au escortat pescadorul in portul Constanta, politistii de frontiera constanteni au efectuat cercetarile specifice, in colaborare cu reprezentanti ai Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura si ai Capitaniei Constanta. Oamenii legii au confiscat pescadorul, evaluat la aproximativ 14.500 de euro, precum si cele 20 de plase de pescuit gasite la bord, cu o lungime totala ce depasea un kilometru, evaluate la 4.000 de lei. Intreaga cantitate de peste, in valoare totala de peste 7.000 de lei, a fost predata unei societati comerciale de profil, conform procedurilor legale, informeaza MEDIAFAX.

Echipajul ambarcatiunii, format din sapte cetateni turci, cu varste cuprinse intre 20 si 59 de ani, nu detinea documente legale care sa le permita conducerea unei nave sau ambarcatiuni. In cauza a fost intocmit dosar penal pentru savarsirea infractiunilor de fals privind identitatea, pescuit comercial fara licenta sau autorizatie de pescuit, pescuit in perioada de prohibitie, transportul pestelui fara documente legale si folosirea de catre persoane neautorizate a uneltelor de pescuit comercial, precum si pentru conducerea unei nave sau ambarcatiuni de catre o persoana ce nu detine brevet sau certificat de capacitate corespunzator, incredintarea cu stiinta a conducerii navei unei persoane fara brevet si punerea in navigatie a unei nave fara a avea echipaj minim de siguranta.

Comandantul si secundul pescadorului, au fost retinuti, duminica, pentru 24 de ore, prin ordonanta procurorului investit in cauza, urmand ca in cursul zilei de luni sa fie prezentati instantei cu propunere de arestare preventiva pentru 30 zile. Ceilalti cinci cetateni turci sunt cercetati in stare de libertate. Ancheta in dosar va fi continuata sub coordonarea procurorului investit in cauza din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Constanta.

Citeste si:
VIDEO Ofensiva ucraineană la Marea Neagră continuă. Momentul când o...
VIDEO Ofensiva ucraineană la...

Este al patrulea caz de braconaj inregistrat in ultima perioada in Zona Economica Exclusiva a Romaniei, in care au fost implicate pescadoare turcesti, unul petrecut in urma cu ceva mai mult de o saptamana, iar celelalte doua in luna aprilie. In doua dintre aceste situatii a fost necesara urmarirea navelor pana in apele internationale, capturarea acestora realizandu-se cu ajutorul autoritatilor de frontiera turcesti. In total, la bordul navelor a fost descoperita o cantitate de aproximativ o tona si jumatate de calcan.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.